CEDO cere Rusiei să-şi prezinte poziţia în legătură cu două plângeri depuse de Ucraina

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a anunţat miercuri că a cerut guvernului rus să-şi prezinte observaţiile în legătură cu plângerile depuse împotriva sa de guvernul ucrainean după anexarea Crimeii, relatează AFP.
Economica.net - mie, 26 nov. 2014, 16:42
CEDO cere Rusiei să-şi prezinte poziţia în legătură cu două plângeri depuse de Ucraina

Într-un comunicat de presă, CEDO a anunţat că a invitat guvernul rus să-i trimită observaţiile sale privind admisibilitatea celor două sesizări depuse de Ucraina.

Prima plângere se referă la anexarea Crimeii de către Rusia, nerecunoscută de comunitatea internaţională, dar şi la evenimentele din estul Ucrainei, unde forţele guvernamentale se confruntă cu separatiştii proruşi sprijiniţi de Moscova, potrivit Kievului,

Kievul motivează că Rusia s-ar fi făcut vinovată de încălcări multiple ale drepturilor omului în timpul acestor evenimente, în dauna militarilor ucraineni, dar şi a civililor, jurnaliştilor şi tătarilor din Crimeea.

Cea de a doua plângere se referă la acuzaţiile aduse de Ucraina că separatiştii proruşi din estul Ucrainei ar fi răpit, în trei rânduri, grupuri de orfani şi de copii ucraineni în iulie şi august 2014 pentru a-i duce în Rusia. Aceste grupuri au putut reveni în Ucraina după câteva zile, în urma eforturilor diplomatice ale guvernului ucrainean, potrivit France Presse.

La 13 martie, CEDO a luat o măsură interimară de urgenţă după depunerea primei plângeri, lansând un apel solemn la Rusia ca aceasta să respecte drepturile omului în Ucraina şi în Crimeea.

În cadrul acestei proceduri, prevăzută la articolul 39 al regulamentului CEDO, Curtea le-a cerut ruşilor şi ucrainenilor să se abţină de a lua orice măsură, în special cu caracter militar, susceptibilă să ducă la încălcări ale drepturilor omului.

Aceste proceduri numite ‘interstatale’ – atunci când un stat atacă un altul la CEDO – sunt rarisime. Ele nu au fost utilizate decât de circa 15 ori în peste 50 de ani, notează AFP.

În iulie, Rusia a fost deja condamnată de CEDO într-o plângere asemănătoare introdusă de Georgia în 2007 care viza politica sa coordonată şi arbitrară de arestări şi expulzări colective de georgieni în 2006.

În mai, la 13 ani după ce a găsit Turcia vinovată de încălcări masive ale drepturilor omului prin intervenţia sa militară din 1974 în Cipru şi prin divizarea insulei, CEDO a alocat o indemnizaţie record de 90 de milioane de euro victimelor din comunitatea cipriotă greacă.

Te-ar mai putea interesa și
Constructorul turc de drone Baykar a cumpărat compania italiană de aviaţie şi apărare Piaggio Aerospace, aflată sub controlul Guvernului de la Roma
Constructorul turc de drone Baykar a cumpărat compania italiană de aviaţie şi apărare Piaggio Aerospace, aflată sub ...
Producătorul turc de drone Baykar a achiziţionat compania italiană de aviaţie şi apărare Piaggio Aerospace, a anunţat vineri Ministerul Industriei de la Roma, fără a da publicităţii......
Anunț de la Electrica Furnizare pentru toți clienții. Ce se întâmplă cu facturile
Anunț de la Electrica Furnizare pentru toți clienții. Ce se întâmplă cu facturile
Electrica Furnizare stornează facturile pentru consumurile aferente lunilor octombrie şi noiembrie 2024, urmând ca acestea ...
Inteligența artificială dă primele semne de demență. Aproape toți chatboții AI de top prezintă semne de declin cognitiv
Inteligența artificială dă primele semne de demență. Aproape toți chatboții AI de top prezintă semne de declin cognitiv
Cu excepția ChatGPT 4o, aproape toate modelele lingvistice mari disponibile public supuse unui test numit Montreal Cognitive ...
Marjele de profit ale constructorilor auto chinezi au continuat să scadă în 2024 – Bloomberg
Marjele de profit ale constructorilor auto chinezi au continuat să scadă în 2024 – Bloomberg
Marjele de profit în industria auto din China s-au redus şi mai mult anul acesta, concurenţa acerbă afectând producătorii ...