CEFC ar putea depăşi Trafigura, devenind principal partener comercial în domeniul ţiţeiului al Rosneft în Asia

Grupul chinez CEFC caută să detroneze Trafigura din poziţia de principal partener comercial în domeniul ţiţeiului al Rosneft în Asia, după ce şi-a asigurat un acord pe cinci ani ce prevede achiziţionarea unei cantităţi de 60 de milioane de tone de ţiţei de la gigantul energetic rus, au declarat, pentru Reuters, surse chineze care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Economica.net - mar, 21 nov. 2017, 21:46
CEFC ar putea depăşi Trafigura, devenind principal partener comercial în domeniul ţiţeiului al Rosneft în Asia

Acordul intră în vigoare la 1 ianuarie 2018, iar preţul pentru petrolul livrat va fi bazat pe o formulă ce va ţine cont de preţul ţiţeiului pe piaţa mondială, a informat săptămâna trecută Rosneft.

În prezent, firma de trading Trafigura este principalul cumpărător de ţiţei rusesc de tip ESPO şi Sokol, de la Rosneft.

Dar acordul încheiat de CEFC, care în septembrie a devenit al doilea mare acţionar al Rosneft, sugerează o schimbare a strategiei firmei ruse.

Pentru CEFC, tranzacţia reprezintă viitorul pas pentru crearea unui lanţ integrat global de aprovizionare cu petrol. Surse de pe piaţă au informat că CEFC construieşte o echipă de trading la Beijing şi a angajat traderi pentru noul său sediu din Singapore.

În ianuarie, CEFC va primi primele 200.000 de tone de ţiţei rusesc de tip ESPO din portul Kozmino şi 200.000 de tone de ţiţei rusesc de tip Sokol prin terminalul DeKastri, alături de petrol Ural din Novorosiisk, au declarat trei traderi pentru Reuters.

Din aprilie, grupul chinez intenţionează să ia 7 – 9 cargouri pe lună de ţiţei rusesc de tip ESPO de la Rosneft, aceeaşi cantitate pe care o cumpără acum Trafigura, adaugă traderii.

‘Dacă CEFC începe să cumpere atât de mult ESPO de la Rosneft, nu va mai rămâne nimic pentru Trafigura’, susţine un trader.

Alte surse spun că Rosneft nu ar putea majora livrările de ESPO din Kozmino din cauza capacităţii limitate a portului. Lunar, din Kozmino pot fi încărcate 2,6 – 2,8 milioane de tone de ţiţei rusesc de tip ESPO, iar Rosneft încarcă aproximativ un milion de tone.

Deja Rosneft s-a angajat să vândă lunar cel puţin un cargo de ESPO companiei China National Petroleum Corp, în timp ce firma chineză Chemchina va primi unul sau două cargouri pe lună.

Astfel, Rosneft mai rămâne cu 7 – 9 cargouri la vânzare pe lună, exact cantitatea pe care urmează să o trimită CEFC.

Reprezentanţii Trafigura nu au comentat informaţia, iar cei ai Rosneft şi CEFC nu au răspuns la solicitarea Reuters.

În ultimii ani, Rosneft a tot schimbat traderii, de la Gunvor la Glencore şi Vitol.

Deşi acum Trafigura pare să-şi piardă poziţia principală în Asia, sursele au informat că ar urma să-şi extindă prezenţa furnizând ţiţei de la Rosneft statelor occidentale.

‘Dacă CEFC va înlocui Trafigura în Est, cred că Rosneft se va gândi la unele compensaţii pentru vechiul său aliat. Va fi ţiţei Ural de oferit’, au spus sursele.

Contractele pe cinci ani dintre Rosneft, Glencore şi Vitol expiră în martie, astfel încât compania rusă va putea livra lunar altor clienţi aproximativ un milion de tone de ţiţei Ural în perioada aprilie – decembrie 2018, adaugă sursele.

În 8 septembrie, CEFC anunţase că va plăti 9,1 miliarde de dolari pentru a prelua o participaţie de 14,16% în Rosneft de la un consorţiu compus din traderul elveţian Glencore şi fondul de investiţii Qatar Investment Authority, o tranzacţie care va consolida şi mai mult parteneriatul energetic dintre Moscova şi Beijing.

Capitalizarea de piaţă a Rosneft este evaluată la 57 de miliarde de dolari, iar tranzacţia cu CEFC reprezintă cea mai mare investiţie făcută vreodată de China în Rusia. După această tranzacţie, Glencore şi Qatar Investment Authority, care anul trecut au preluat o participaţie de 19,5% din acţiunile Rosneft, vor mai deţine doar 0,5%, respectiv 4,7% din acţiunile gigantului petrolier rus.

În ultimii ani, CEFC China Energy s-a transformat dintr-un trader de petrol într-un conglomerat cu activităţi în domeniul energiei şi finanţelor, iar tranzacţia cu Rosneft va permite Chinei, al doilea mare consumator mondial de energie, să îşi extindă cooperarea cu Rusia, cel mai mare producător mondial de petrol.

CEFC China Energy Company Ltd. ar putea finaliza în curând achiziţia unui pachet de 51% din acţiunile companiei petroliere KMG International NV din România, controlată de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunayGas International. Aceasta este prezentă în 11 ţări şi deţine rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din România) şi Vega Ploieşti (cea mai veche rafinărie în funcţiune), dar şi reţele de distribuţie de carburanţi (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franţa şi Spania.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...