CEFC intenţionează să finanţeze cu 3 miliarde dolari dezvoltarea KMG International, fostul Rompetrol

China Energy Company Ltd. (CEFC), viitorul acţionar principal al KazMunayGas International, intenţionează să facă investiţii pentru îmbunătăţirea activelor existente ale KMGI (fostul Rompetrol Group), dar şi pentru achiziţia de noi active, în acest sens urmând să ofere o finanţare de trei miliarde de dolari, după stabilirea planului de afaceri pe cinci ani, a declarat, săptămâna trecută, Du Liefen, board director of CEFC, la o întâlnire cu presa din România organizată cu ocazia Expo Astana 2017.
Economica.net - mar, 11 iul. 2017, 15:31
CEFC intenţionează să finanţeze cu 3 miliarde dolari dezvoltarea KMG International, fostul Rompetrol

‘CEFC a promis că, atunci când planul de afaceri pentru cinci ani este stabilit, atunci CEFC va oferi o finanţare de trei miliarde de dolari în 5-10 ani. Aceste resurse şi capital vor ajuta KMGI să devină o platformă energetică şi investiţională în următorii 5-10 ani. Acest capital nu va fi utilizat doar pentru îmbunătăţirea activelor existente, dar şi pentru achiziţia de noi active în vederea eficientizării activităţii’, a spus Du Liefen.

Ea a afirmat că această cooperare dintre CEFC şi KazMunayGas International poate ‘complementa’ punctele forte ale fiecăruia şi poate contribui nu numai la valoarea economică a României, dar poate aduce şi oportunităţi de angajare, dar a subliniat însă că aşteaptă de la Guvernul român un mediu politic şi economic stabil.

‘Ceea ce sperăm din partea guvernului român este un mediu politic şi economic stabil. În acest sens, avantajele complementare dintre cele două companii vor aduce cu siguranţă o mai bună dezvoltare a KMGI. Această îmbunătăţire a capacităţii rafinăriei KMGI va aduce bineînţeles o creştere a taxelor colectate şi mai multă valoare sistemului energetic de cerere şi ofertă din România’ a precizat Du Liefen.

Cu privire la domeniile în care CEFC este interesat să facă investiţii la KMGI, Du Liefen a menţionat partea de distribuţie.

‘După cum probabil cunoaşteţi, capacitatea de rafinare a KMGI este mai mare decât capacitatea sa de vânzare cu amănuntul. Sperăm ca KMGI să aibă un lanţ de desfacere mai rezonabil, Guvernul român poate oferi mai multe locuri pentru construirea de staţii de alimentare pentru KMGI, acest lucru putându-ne oferi mai multe oportunităţi de a investi în reţeaua de staţii de alimentare şi reţeaua de gaze naturale, precum şi logistică. Echilibrul dintre rafinare şi marketing poate fi unul mai rezonabil’ a explicat oficialul CEFC.

Evidenţiind impactul investiţiilor CEFC, Du Liefen a dat drept exemplu cazul companiei Dyneff, la care a achiziţionat, în decembrie 2015, un pachet de 51% din acţiuni de la KMGI. Potrivit afirmaţiilor sale, într-un an şi jumătate performanţele Dyneff s-au îmbunătăţit semnificativ, în 2016 volumul vânzărilor depăşind trei milioane de metri cubi, ceea ce reprezintă o creştere cu 9% faţă de 2015, în timp ce rezultatul net înregistrat în anul 2016 a fost de 5,95 milioane, ceea ce reprezintă un record istoric şi o creştere de 117% comparativ cu 2015.

‘CEFC îşi doreşte să utilizeze pe deplin avantajele sale, resursele, mecanismele şi brandul său pentru a crea din Iniţiativa One Belt One Road un lanţ energetic bine organizat şi integrat…Dacă primim acordul autorităţilor guvernamentale româneşti, atunci vom intra în posesia a 51% din acţiunile KMGI şi asupra rafinăriilor, a celor 1.000 de staţii de alimentare din ţările vecine şi asupra sistemului logistic ce poate duce la sporirea lanţului valoric a CEFC’, a precizat doamna Du Liefen.

Compania Naţională KazMunayGas Kazahstan (KMG NC) şi CEFC au semnat în decembrie 2016, la Bucureşti, un acord care atestă angajamentul de a efectua tranzacţia de cumpărare a 51% din acţiunile KMGI de către compania chineză. Tranzacţia este aşteptată să se finalizeze în acest an, după obţinerea tuturor aprobărilor necesare încheierii tranzacţiei.

Deţinut integral de compania petrolieră KazMunayGas din Kazahstan, KazMunayGas International este prezent în 11 ţări şi deţine rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din România) şi Vega Ploieşti (cea mai veche rafinărie în funcţiune), dar şi reţele de distribuţie de carburanţi (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franţa şi Spania.

CEFC este un conglomerat privat de businessuri ce au ca bază domeniul energiei şi a finanţelor. CEFC deţine 2 grupuri şi 7 companii de investiţii, o companie de top listată la bursa din China, cât şi acţiuni în multe companii internaţionale cu listări pe bursă. Grupul are în jur de 30.000 de angajaţi în 23 de ţări de pe glob şi în 2016 a realizat veniturile operaţionale de 38,9 miliarde de euro.

În data de 4 iulie, la pavilionul Chinei de la Expo Astana a fost organizată ‘Ziua CEFC’.

Astana găzduieşte, până pe 10 septembrie, Expoziţia Internaţională EXPO Astana 2017, cu tema ‘Energia viitorului’, care ar urma să atragă, potrivit organizatorilor, peste cinci milioane de vizitatori din întreaga lume.

Te-ar mai putea interesa și
llie Bolojan, intervenție publică rară. Apel către Ciucă, Geoană și Lasconi, pentru „o soluție în al 11-lea ceas”
llie Bolojan, intervenție publică rară. Apel către Ciucă, Geoană și Lasconi, pentru „o soluție în al 11-lea ceas”
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, liberalul Ilie, Bolojan, nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie drept posibil prim-ministru, face un apel către Nicolae Ciucă, Mircea Geoană şi......
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Marca Citroen a grupului Stellantis devine tot mai clar, de la un an la altul, un concurent pentru Dacia. Viitorul model ...
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Descentralizarea rezidenţiatului demarată în urmă cu un an va continua, universităţile urmând să se ocupe direct ...
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Un român cheltuiește, în medie, 35,42 euro pe suplimente alimentare față de 89 de euro cât este consumul pe cap de ...