Cehia anunță că a livrat până acum Ucrainei armament în valoare de 288 de milioane de dolari

Republica Cehă a trimis Ucrainei arme, tehnologie şi muniţii în valoare totală de 6,75 de miliarde de coroane (288 de milioane de dolari) de la începutul invaziei ruse pe scară largă în februarie 2022, a indicat miercuri Ministerul ceh al Apărării, potrivit France Presse, transmite Agerpres.
AGERPRES - mie, 03 iul. 2024, 19:42
Cehia anunță că a livrat până acum Ucrainei armament în valoare de 288 de milioane de dolari

Ţară membră a UE şi NATO, cu 10,9 milioane de locuitori, Cehia a fost unul dintre primii furnizori de arme pentru Ucraina, confruntată cu un război, a subliniat ministrul ceh Jana Cernochova.

La 31 mai, Praga a trimis Ucrainei opt avioane, 62 de tancuri, 131 de vehicule blindate, 26 de vehicule de supraveghere chimică şi 16 vehicule complete de apărare antiaeriană, precum şi 13 obuziere, 12 lansatoare de rachete, 4.900 de rachete, 645 de rachete antitanc, 8.022 de grenade propulsate de rachete, a precizat ministerul pe pagina sa de internet.

Şefa instituţiei de apărare din Cehia a subliniat că livrările cehe sunt pe cale de a se epuiza, dar – potrivit ei – ţara sa mai are destule echipamente de livrat Ucrainei.

„Dat fiind faptul că primim echipamente militare occidentale pentru a înlocui tehnologiile noastre estice, mai avem încă resurse”, a dat asigurări Jana Cernochova.

Praga a semnat recent acorduri pentru achiziţionarea a circa 92 de tancuri Leopard de fabricaţie germană pentru a le înlocui pe cele învechite datând din epoca sovietică.

Republica Cehă intenţionează să cumpere de la Suedia 24 de avioane de vânătoare F-35 de fabricaţie americană, 48 de rachete aer-aer israeliene şi 210 vehicule de luptă CV-90 de fabricaţie suedeză, ridicând cheltuielile de apărare la 2% din PIB (Produsul Intern Brut), limita obligatorie cerută de NATO.

Praga este de asemenea la originea unei iniţiative internaţionale privind achiziţionarea de obuze de artilerie pentru Ucraina în afara Europei.

Primele 50.000 de obuze au fost livrate deja Kievului în luna iunie.

Iniţiativa, la care participă 18 ţări, între care Canada, Danemarca, Germania, Ţările de Jos şi Portugalia, a permis strângerea a circa 1,8 miliarde de dolari pentru a putea cumpăra în total 500.000 de obuze în acest an.

Jana Cernochova vede viitorul summit al NATO de la Washington drept o ocazie pentru a negocia o finanţare suplimentară pentru această campanie.

„Mai ştim despre alte surse de muniţii pe care le putem cumpăra şi trimite în Ucraina”, a spus ea.

Te-ar mai putea interesa și
RBL, despre închiderea circulației pe Valea Oltului: Deciziile strategice nu pot fi luate şi comunicate ad-hoc, fără a da timpul necesar, mediului privat şi cetăţenilor, să se pregătească
RBL, despre închiderea circulației pe Valea Oltului: Deciziile strategice nu pot fi luate şi comunicate ad-hoc, fără ...
Valea Oltului reprezintă o cale rutieră de interes regional şi strategic iar deciziile strategice nu pot fi luate şi comunicate ad-hoc, fără a da timpul necesar mediului privat şi......
Trump îl felicită pe aliatul său Nigel Farage pentru intrarea în Parlamentul britanic
Trump îl felicită pe aliatul său Nigel Farage pentru intrarea în Parlamentul britanic
Fostul preşedinte american şi actual candidat la Casa Albă, Donald Trump, l-a felicitat pe Nigel Farage, figura emblematică ...
Șefii coaliției de guvernare din Germania au convenit să relaxeze condițiile pentru angajarea cetățenilor străni
Șefii coaliției de guvernare din Germania au convenit să relaxeze condițiile pentru angajarea cetățenilor străni
Liderii coaliţiei de guvernare din Germania au convenit să reducă obstacolele birocratice pentru cetăţenii străini ...
Budapesta va ignora criticile primite din partea UE cu privire la vizita lui Orban la Moscova
Budapesta va ignora criticile primite din partea UE cu privire la vizita lui Orban la Moscova
Ungaria, ca ţară suverană, va ignora criticile UE în urma vizitei premierului ungar Viktor Orban la Moscova pentru discuţii ...