‘Cred că vom putea adera la zona euro până în 2017. Să avem încredere că vom reuşi’, a declarat Zeman pentru presă.
Adoptarea euro, la care Republica Cehă s-a angajat în momentul aderării sale în Uniunea Europeană (UE), în 2004, a fost îngheţată în timpul mandatului preşedintelui eurosceptic Vaclav Klaus, predecesorul lui Zeman.
Noul şef al statului ceh, primul preşedinte ales prin vot direct din istoria acestei ţări, desfăşoară de la alegerea sa, în martie 2013, o politică în favoarea adoptării euro.
Potrivit lui Zeman, Partidul Social-Democrat (CSSD), la putere din octombrie 2013, şi aliaţii lui din cadrul mişcării populiste ANO, ar trebui să susţină aderarea la euro, la fel ca şi partidul TOP 09 (de dreapta, opoziţie).
‘Exportăm 80% din producţia noastră şi trei din patru exportatori cehi sunt în favoarea trecerii la euro, pentru a nu fi expuşi riscurilor variaţiilor de curs’ al coroanei cehe, a adăugat Zeman, el însuşi economist.
Până acum, responsabili ai Băncii Naţionale Cehe (CNB) şi politicienii cehi au evocat anul 2019 ca o primă dată posibilă de aderare la zona euro.
Republica Cehă, o ţară cu 10,5 milioane de locuitori, întruneşte criteriile de convergenţă privind deficitul şi datoria, necesare pentru aderarea la zona euro, însă inflaţia este un pic mai ridicată. Puternic dependentă de producţia auto şi de exporturile de maşini spre ţările din UE, economia cehă s-a contractat în 2012 şi 2013, dar ar urma să înregistreze o creştere a Produsului său Intern Brut (PIB) de 2,6% în acest an.