După ce la reuniunea extraordinară a Consiliului JAI de pe 22 septembrie a fost adoptat – recurgându-se la un vot prin majoritate calificată – un mecanism de repartizare obligatorie între statele blocului comunitar a 120.000 de refugiaţi în următorii doi ani, mai multe ţări vest-europene, printre care Germania, Franţa şi Austria, susţin acum ca această practică a împărţirii imigranţilor extracomunitari sosiţi în Europa să devină un mecanism automat cu caracter permanent.
La două zile după acea reuniune a Consiliului JAI, cancelarul german Angela Merkel a declarat că decizia privind împărţirea acestor 120.000 de refugiaţi a fost doar un ‘prim pas’, ea subliniind că obiectivul pe care-l va urmări de acum înainte va fi instituirea unor cote obligatorii permanente. ‘Sunt absolut convinsă că Europa nu are nevoie doar de o repartizare punctuală, ci mai ales de o procedură durabilă cu privire la repartizarea de refugiaţi între statele membre’, a afirmat atunci şefa guvernului de la Berlin în faţa parlamentarilor germani.
Potrivit cotidianului ceh Pravo, guvernul de la Praga a stabilit că mandatul ministrului de interne Milan Chovanec la reuniunea ordinară a Consiliului JAI de pe 8 octombrie va fi să se opună impunerii cotelor permanente de refugiaţi. ‘Republica Cehă respinge mecanismul permanent de împărţire, dar susţine luarea în discuţie a propunerii de creare a unei liste comunitare cu ţări de origine sigure’, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Praga.
Întrucât, în lipsa consensului, statele ce susţin ideea unor astfel de cote permanente nu ar avea şanse să le impună decât tot cu ajutorul unui vot prin majoritate calificată, guvernul ceh încearcă să ralieze şi alte state pentru a forma împreună o minoritate de blocaj care să împiedice adoptarea unei asemenea decizii, dacă se va ajunge la supunerea ei la vot în Consiliul JAI. Printre aliaţii pe care-i va căuta Republica Cehă se numără ţările care au votat împotriva cotelor obligatorii la reuniunea JAI din 22 septembrie, respectiv România, Ungaria şi Slovacia, plus Finlanda (care s-a abţinut la acel vot), Polonia şi statele baltice.