Cele două ţări vecine, membre ale Uniunii Europene, au un diferend legat de extinderea exploatării miniera de la Turow, care furnizează cărbune pentru o termocentrală importantă pentru nevoile energetice ale economiei poloneze. Praga susţine că mineritul contribuie la pierderea de apă subterană în oraşele de pe partea cehă a frontierei şi cauzează poluare.
Ministerul Mediului ceh a afirmat că, înainte de a lua vreo măsură, va trebui să discute propunerea cu noul guvern format după alegerile parlamentare desfăşurate în octombrie.
”Noua propunere este inacceptabilă pentru actuala conducere a Ministerului Mediului, a Ministerului de Externe şi a regiunii Liberec care se învecinează cu Turow”, a scris pe Twitter purtătoarea de cuvânt a ministerului citat.
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a transmis Poloniei să oprească activităţile de la mina Turow şi de la termocentrală după ce Praga s-a plâns de pagubele ecologice înregistrate în partea cehă a frontierei.
Polonia, care nu s-a conformat deciziei CJUE, încearcă să ajungă la un acord cu vecinul său ceh pentru a ţine mina deschisă, în schimbul unor compensaţii şi al unor măsuri de limitare a pierderii de apă subterană.