În prezent Cehia nu are o dată ţintă pentru aderarea la zona euro, în condiţiile în care două treimi din populaţie respinge ideea renunţării la moneda naţională, scrie Agerpres.
După o întâlnire cu premierul, guvernatorul Băncii centrale şi preşedintele Cehiei, ministrul ceh de Finanţe, Andrej Babis a sugerat duminică organizarea unui referendum consultativ în 2017, în paralel cu alegerile generale, cu privire la adoptarea monedei euro. Scopul acestei referendum este ca ‘cetăţenii să se poată exprima, aşa cum s-a întâmplat în Suedia’ a declarat Andrej Babis, care este considerat unul din principalii candidaţi la postul de premier după următoarele alegeri.
În schimb, premierul ceh, Bohuslav Sobotka a respins ideea organizării unui referendum apreciind că Cehia s-a angajat deja să adere la zona euro în conformitate cu acordul de aderare la Uniunea Europeană. ‘Dacă ar fi să organizăm un referendum acesta ar trebui să fie obligatoriu. Dar cred că nu avem niciun motiv să organizăm un referendum’ a spus Bohuslav Sobotka.
Cu ocazia unui referendum organizat în 2003, suedezii au respins aderare la zona euro. Suedia continuă să utilizeze coroane deşi este obligată prin tratat să adere la euro la un anumit moment.
După criza financiară globală din 2008, posibilitatea ca Grecia să iasă din zona euro şi succesul înregistrat de Banca Centrală a Cehiei la finele lui 2013 cu devalorizarea coroanei care a relansat creşterea economică şi a evitat deflaţia, opinia publică din Cehia se opune ideii renunţării la moneda naţională. Potrivit unui sondaj realizat de CVVM luna trecută, 69% din populaţia Cehiei se opune aderării la zona euro şi doar 24% sunt pentru.