Cererea pentru bondurile ceheşti este susţinută de creşterea economică solidă, bugetul de stat echilibrat, nivelul relativ scăzut al datoriei publice şi achiziţiile de valută ale Băncii centrale care inundă piaţa cu coroane. În plus, investitorii din străinătate sunt interesaţi în special de titlurile cu maturităţi mici în speranţa că vor beneficia de pe urma aprecierii coroanei după ce Banca centrală va elimina pragul impus în urmă cu trei ani asupra cursului de schimb.
‘Speculaţiile potrivit cărora regimul de intervenţie va lua sfârşit împing în jos randamentele şi credem că nu am ajuns încă cel mai scăzut nivel’, a declarat Jakub Seidler, economist şef la divizia din Cehia a grupului bancar olandez ING Groep. Seidler este de părere că randamentele la titlurile de stat pe doi ani vor coborî sub minus un procent până când va fi elimina pragul impus cursului de schimb. ‘Cel mai probabil, guvernul ceh va profita de această situaţie pentru a-şi îmbunătăţi poziţia fiscală şi aşa solidă, prin concentrarea emisiunilor de obligaţiuni pe maturităţi scurte’, a mai spus Jakub Seidler.
Guvernul de la Praga a început deja să-şi majoreze împrumuturile în acest trimestru pentru a crea o rezervă de lichidităţi în aceste condiţii favorabile. Din titlurile în valoare de 40 de miliarde de coroane (1,6 miliarde de dolari) pe care Ministerul de Finanţe din Cehia vrea să le vândă în luna noiembrie, jumătate vor fi titluri de stat care ajung la maturitate în luna iulie 2019.