Având în vedere că acordul ruso-ucrainean de tranzit al gazelor va expira la sfârșitul acestui an și nu pare a se reînnoi, Síkela îndeamnă Europa să se pregătească pentru posibile întreruperi de aprovizionare. „Am reușit să reducem semnificativ importurile de materii prime energetice rusești în Uniunea Europeană, dar trebuie să continuăm acest efort”, a declarat joi Síkela, care este și propunerea de comisar european făcută de Cehia, care vizează chiar portofoliul Energiei.
Țările UE ar trebui să compenseze orice deficit cu aprovizionare din surse alternative, a mai spus ministrul.
„Trebuie să evităm o situație în care înlocuirea livrărilor rusești ne ca duce la achiziția de gaz din alte surse decât rusești, doar ca acesta să fie schimbat cu gaz rusesc în tranzit către Europa, nereușind astfel să facem niciun progres real în reducerea livrărilor rusești”, a explicat Síkela.
În scrisoarea sa către Simson și omologii din alte țări UE, Síkela a cerut o schimbare strategică către aprovizionarea cu gaze din surse alternative, în special gaz natural lichefiat (GNL) importat din țările Europei de Vest.
„În acest efort, capacitatea conductelor care traversează teritoriul ceh poate fi de asemenea de ajutor”, a subliniat ministrul ceh.
În plus, Síkela a subliniat că recenta decizie a guvernului german de a desființa o taxă specială pentru stocarea gazelor va ajuta în mod semnificativ la combaterea potențialelor perturbări. Mișcarea va face transportul de gaze prin Germania mai accesibil, va crește comerțul cu gaze din surse non-ruse în Europa Centrală și de Est și va sprijini securitatea energetică a regiunii.
Potrivit Ministerului Industriei și Comerțului din Cehia, terminarea acordului de tranzit al gazelor ruso-ucrainene ar putea afecta în principal țările din est. Se estimează că ar trebui înlocuiți aproximativ 40 până la 42 de milioane de metri cubi de gaz natural rusesc pe zi.
Actualul acord de tranzit al gazului rusesc prin Ucraina către Europa expiră la sfârșitul acestui an, iar Kievul a spus în repetate rânduri că nu are intenția de a-l prelungi. Există, de asemenea, temeri că luptele în regiunea Kursk a Rusiei, un punct de tranzit pentru exporturile de gaze rusești către Europa prin Ucraina, ar putea perturba aprovizionarea.