Cehia – Rata dobânzii cheie ar putea creşte cu 75 de puncte de bază sau mai mult

Există probabilitatea ca Banca Centrală a Cehiei să majoreze din nou rata dobânzii la reuniunea sa din 22 iunie, deoarece evoluţiile din economie încă sunt inflaţioniste, a afirmat luni guvernatorul Jiri Rusnok, transmite Reuters.
AGERPRES - lun, 06 iun. 2022, 15:09
Cehia - Rata dobânzii cheie ar putea creşte cu 75 de puncte de bază sau mai mult

Din iunie 2021, Banca Centrală a Cehiei a demarat majorarea dobânzii, pe măsură ce a crescut inflaţia, ceea ce a redus încrederea consumatorilor şi a companiilor, scrie Agerpres.

Comitetul de politică monetară de la Banca Centrală a Cehiei a majorat în luna mai dobânda de referinţă cu 75 de puncte de bază, până la 5,75%, în timp ce economiştii se aşteptau la o creştere cu 50 de puncte de bază. Este cel mai ridicat nivel al dobânzii din 1999. De asemenea, oficialii cehi au anunţat că la viitoarele reuniuni ar putea continua înăsprirea politicii monetare.

„Totul ne indică faptul că va trebui să majorăm ratele. Estimările noastre indică mai degrabă rate mai ridicate ale dobânzilor decât am decis la precedenta reuniune de politică monetară. Din păcate, evoluţiile din economie încă sunt inflaţioniste”, a declarat guvernatorul Băncii Cehiei, într-un interviu acordat site-ului www.aktualne.cz.

Deşi a afirmat că nu doreşte să anticipeze nimic, Rusnok a apreciat că pare necesară o altă majorare semnificativă a dobânzii, pentru a sprijini rata de schimb a coroanei cehe.

„Până acum, ştim că moneda cehă este mai slabă decât în scenariul pe care ne bazam. Prin urmare, nu ne putem limita la niciun plafon. Deci, pare probabilă o majorare a dobânzii cu 75 puncte de bază sau mai mult”, a declarat guvernatorul.

Perspectivele de politică monetară din Cehia s-au înrăutăţit după ce autorităţile au anunţat că Ales Michl, oponent al înăspririi politicii monetare, va fi viitorul guvernator al Băncii Centrale a Cehiei. Mandatul lui Jiri Rusnok expiră la finalul lunii iunie.

Michl declara că doreşte menţinerea stabilă a dobânzilor „pentru o anumită perioadă”, după ce va prelua mandatul în iulie. Declaraţia a dus la deprecierea coroanei cehe.

În mai, Banca Cehiei a înrăutăţit estimările pentru acest an, aşteptând acum un avans al economiei de doar 0,8%, faţă de 3% previzionat anterior.

Te-ar mai putea interesa și
Salt Bank, singura neobancă din România, a ajuns deja la 225.000 de clienți și vrea să lanseze aplicații unicat. Acționarii își propun să își scoată investiția în patru ani
Salt Bank, singura neobancă din România, a ajuns deja la 225.000 de clienți și vrea să lanseze aplicații unicat. Acționarii ...
Deja planul de 230.000 de clienți în 2024 este ca și atins (225.000 in iunie), după cum declară Gabriela Nistor, CEO Salt Bank într-un interviu pentru Economica.net. Până la sfârșitul......
EDS ia din nou “fața” furnizorilor mari și cumpără peste 0,25 TWh de energie nucleară cu livrare în următorul an
EDS ia din nou “fața” furnizorilor mari și cumpără peste 0,25 TWh de energie nucleară cu livrare în următorul an
Energy Distribution Services (EDS) a venit din nou nu cele mai mari prețuri la licitații și a cumpărat energie scoasă ...
Cadoul otrăvit oferit de Putin lui Kim Jong-Un: Mașina Aurus are componente din Coreea de Sud
Cadoul otrăvit oferit de Putin lui Kim Jong-Un: Mașina Aurus are componente din Coreea de Sud
Mașina oferită de președintele rus Vladimir Putin celui nord-coreean se dovedește un cadou otrăvit. Marca „națională” ...
Cartierul din București unde în 2023 cumperi două apartamente cu banii pentru unul singur în cea mai piperată zonă
Cartierul din București unde în 2023 cumperi două apartamente cu banii pentru unul singur în cea mai piperată zonă
Proprietarii apartamentelor cu două camere cer mai mulți bani pentru proprietăți decât în urmă cu un an, potrivit ...