Din iunie 2021, Banca Centrală a Cehiei a demarat majorarea dobânzii, pe măsură ce a crescut inflaţia, ceea ce a redus încrederea consumatorilor şi a companiilor, scrie Agerpres.
Comitetul de politică monetară de la Banca Centrală a Cehiei a majorat în luna mai dobânda de referinţă cu 75 de puncte de bază, până la 5,75%, în timp ce economiştii se aşteptau la o creştere cu 50 de puncte de bază. Este cel mai ridicat nivel al dobânzii din 1999. De asemenea, oficialii cehi au anunţat că la viitoarele reuniuni ar putea continua înăsprirea politicii monetare.
„Totul ne indică faptul că va trebui să majorăm ratele. Estimările noastre indică mai degrabă rate mai ridicate ale dobânzilor decât am decis la precedenta reuniune de politică monetară. Din păcate, evoluţiile din economie încă sunt inflaţioniste”, a declarat guvernatorul Băncii Cehiei, într-un interviu acordat site-ului www.aktualne.cz.
Deşi a afirmat că nu doreşte să anticipeze nimic, Rusnok a apreciat că pare necesară o altă majorare semnificativă a dobânzii, pentru a sprijini rata de schimb a coroanei cehe.
„Până acum, ştim că moneda cehă este mai slabă decât în scenariul pe care ne bazam. Prin urmare, nu ne putem limita la niciun plafon. Deci, pare probabilă o majorare a dobânzii cu 75 puncte de bază sau mai mult”, a declarat guvernatorul.
Perspectivele de politică monetară din Cehia s-au înrăutăţit după ce autorităţile au anunţat că Ales Michl, oponent al înăspririi politicii monetare, va fi viitorul guvernator al Băncii Centrale a Cehiei. Mandatul lui Jiri Rusnok expiră la finalul lunii iunie.
Michl declara că doreşte menţinerea stabilă a dobânzilor „pentru o anumită perioadă”, după ce va prelua mandatul în iulie. Declaraţia a dus la deprecierea coroanei cehe.
În mai, Banca Cehiei a înrăutăţit estimările pentru acest an, aşteptând acum un avans al economiei de doar 0,8%, faţă de 3% previzionat anterior.