UE îşi propune să utilizeze temporar instrumentul vechi cunoscut sub numele de Mecanismul European de Stabilizare Financiară (MESF). Împrumuturile MESF sunt garantate de toate statele membre ale UE, nu numai de membrii zonei euro, scrie Agerpres.
Potrivit lui Sobotka, este mai bine să existe un acord cu condiţii dure pentru Grecia decât un stat prăbuşit total în interiorul UE şi în NATO. El a spus că dacă Grecia vrea mai mult ajutor, trebuie să pună în aplicare măsuri de reformă. El a adăugat că solidaritatea europeană are limite şi graniţe.
Babis a declarat la rândul său că în cadrul mecanismului MESF, alte ţări din UE sunt împinse de asemenea în această problemă. El a amintit o declaraţie făcută în trecut de Consiliul European că acest mecanism nu va mai fi utilizat după iunie 2013, adăugând că Republica Cehă refuză orice garanţii pentru datoriile Greciei.
Potrivit lui Babis, poziţia cehă este că ‘nu vrem ca acest mecanism să fie utilizat. Şi dacă este, doar temporar’. Babis a reiterat că cea mai bună soluţie ar fi plecarea Greciei din zona euro şi o anulare parţială a datoriilor ei. El a adăugat că soluţia este ‘politică, nu pragmatică’.
Preşedintele ceh Milos Zeman a declarat luni că acordul cu Grecia este foarte fragil deoarece Grecia a promis de mai multe ori ceva, dar niciodată nu a îndeplinit. El a respins ideea că Republica Cehă ar trebui să ofere o garanţie pentru un împrumut Greciei. El a considerat o astfel de alternativă ca foarte negativă. El crede că contribuabilii cehi nu ar trebui niciodată să plătească datoriile Greciei.
Republica Cehă ar trebui să ofere garanţii pentru 1,13% din posibilul împrumut în cadrul MESF dacă este aprobat. Babis va reprezenta statul ceh la negocieri la reuniunea de marţi a miniştrilor europeni de finanţe, adaugă Xinhua.