Cehia renunță la impunerea obligativității purtării măștii în școli, magazine și restaurante, după ce opinia publică a reacționat negativ
Cehia s-a numărat printre primele ţări din Europa care au impus purtarea măştilor în majoritatea locurilor publice în martie, dar şi printre primele care au renunţat la această cerinţă în vară, după ce a înregistrat doar câteva sute de decese de COVID-19.
Luni, guvernul anunţase că purtarea măştii de protecţie va deveni din nou obligatorie de la 1 septembrie în mijloacele de transport public, în clădiri publice, în instituţii medicale şi de asistenţă socială, în magazine şi restaurante, la evenimentele publice şi pe holurile şcolilor.
Decizia fusese luată de teama unei creşteri a numărului de infectări odată cu reînceperea şcolilor şi revenirea oamenilor la locurile de muncă după concedii.
După un val de critici care au acuzat că ordinul este excesiv şi greu de aplicat, ministrul sănătăţii, Adam Vojtech, a declarat joi că echipa de experţi a guvernului a decis să renunţe la cerinţa purtării măştilor în şcoli, magazine şi restaurante.
Ordinul va fi totuşi în vigoare în clădirile publice, în transportul public şi la evenimentele cu peste 100 de participanţi.
„Sesizăm reacţii de opoziţie. Trebuie să căutăm un compromis – nu suntem surzi şi orbi”, le-a spus Vojtech reporterilor.
„Este o chestiune de ceea ce este ideal din punct de vedere epidemiologic şi de ceea ce este realitatea, impactul asupra grupurilor individuale şi aşa mai departe”, a adăugat el.
Ministrul a mai spus că guvernul va evalua situaţia în conformitate cu sistemul de ‘semafor’ din regiune şi va impune măsuri mai stricte dacă numărul de infectări va creşte. El a estimat că probabilitatea ca situaţia să se înrăutăţească la toamnă este de 50-50%.
Cehia, ţară cu o populaţie de 10,7 milioane de locuitori, a raportat până acum 20.798 de cazuri de COVID-19, dar numai 404 decese, o cifră scăzută prin comparaţie cu multe alte state europene.
În prezent, în Cehia există 4.778 de cazuri active şi 112 pacienţi spitalizaţi.