Ţările occidentale au blocat active suverane ruseşti în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari după ce Rusia şi-a lansat invazia pe scară largă asupra Ucrainei în februarie 2022, scrie Agerpres.
Ţările UE preiau dobânda câştigată de pe urma activelor – care includ obligaţiuni şi alte titluri cumpărate de banca centrală rusă – şi o pun într-un fond al UE pentru a ajuta Ucraina în lupta împotriva invaziei ruse.
Guvernele statelor membre au convenit în iunie să folosească 1,4 miliarde de euro din profiturile generate de active pentru a cumpăra arme şi pentru a plăti alte tipuri de asistenţă pentru Ucraina.
Ministerul ceh al Apărării a anunţat că o parte din aceşti bani vor fi folosiţi pentru efortul pe care îl susţine de a cumpăra muniţie de artilerie pentru Ucraina din întreaga lume, finanţat de partenerii occidentali.
În luna iunie, Ucraina a primit primul său transport în cadrul acestei iniţiativei, iar livrările continuă în fiecare lună, au declarat oficialii cehi.
„Aceasta este o oportunitate unică de a sprijini rapid şi eficient Ucraina”, se arată într-un comunicat al ministerului.
Kremlinul a numit planul de folosire a dobânzilor câştigate de pe urma activelor ruseşti îngheţate pentru a finanţa ajutorul militar Ucrainei drept „furt” şi a spus că va lua măsuri legale împotriva oricărei persoane implicate în decizie.