Cehii de la S Group investesc 55 mil. euro pentru proiectul de birouri Green Gate din Bucureşti

Grupul ceh S Group Holding va investi 55 de milioane de euro pentru construcţia proiectului de birouri Green Gate, din apropierea hotelului Marriott din Bucureşti, cu o suprafaţă de circa 30.000 metri pătraţi, din care 9.000 metri pătraţi au fost pre-închiriaţi de firma TeamNet.
Economica.net - joi, 20 sept. 2012, 11:44
Cehii de la S Group investesc 55 mil. euro pentru proiectul de birouri Green Gate din Bucureşti

PPF Bank din Cehia finanţează că 39 milioane de euro dezvoltarea imobilului, în timp ce contribuţia grupului ceh este de 16 milioane de euro, investiţi deja în achiziţia terenului şi pentru alte cheltuieli legate de pregătirea proiectului.

„Am finalizat achiziţia terenului în anul 2008, apoi a durat ceva timp să obţinem PUZ-ul, iar în 2010 am primit autorizaţia de construcţie, dar deja venise criza, accesul la finanţare era dificil, iar piaţa închirierilor era îngheţată. Chiar dacă se poate spune că am întârziat construcţia proiectului, cred că acesta este cel mai bun moment să începem construcţia având în vedere situaţia de pe piaţa de birouri din Bucureşti”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Vladimira Novakova, managing director Green Gate Development.

Proiectul va avea zece etaje, o suprafaţă totală desfăşurată de 39.000 metri pătraţi, din care spaţiile destinate închiriereii reprezintă 27.000 de metri pătraţi. Imobilul este dezvoltat de firma Green Gate Development, deţinută de grupul ceh prin intermediul unui vehicul de investiţii înregistrat în Cipru.

Acesta este primul proiect al companiei în România şi va fi amplasat pe Strada Tudor Vladimirescu, din sectorul 5, o zonă care nu a fost până acum în atenţia dezvoltatorilor de birouri.

Constructorul proiectului este firma Bog’Art, iar data de începere a lucrărilor a fost 3 septembrie 2012, finalizarea fiind stabilită pentru februarie 2014. Potrivit directorului general al constructorului, Sorin Greu, valoarea contractului este de 29,5 milioane de euro.

Agentul exclusiv de închiriere a spaţiilor este firma The Advisers-The Knight Frank.

Novakova spune că a fost foarte dificil să obţină finanţare pentru proiect, menţionând că băncile impun condiţii care „omoară proiectele”.

„Este dificil să primeşti bani de la bănci, nu doar pentru proiecte imobiliare în România. E adevărat că în România costul riscului este mai ridicat, dar sunt condiţii dificile peste tot. Băncile au cerinţe care omoară proiectele. Trebuie să le explici potenţialul proiectului, să ai istoric cu banca. La PPF am obţinut condiţii rezonabile, ne-au spus că ne dau prima parte din bani chiar dacă nu avem preînchiriri, urmând ca până la sfârşitul anului viitor să ajungem la un grad de preînchiriere de 40%”, a explicat reprezentantul dezvoltatorului.

TeamNet, companie specializată în dezvoltarea şi implementarea aplicaţiilor software, este primul chiriaş al proiectului. Compania are circa 500 de angajaţi, iar până în 2014 plănuieşte să ajungă la 700 de persoane. Compania a semnat un contract pe 7 ani şi jumătate pentru 9.000 de metri pătraţi, cu posibilitatea de extindere. În prezent, angajaţii companiei lucrează în patru amplasamente diferite.

Comentând alegerea locaţiei pentru construcţia imobilului, reprezentanţii Green Gate spun că deşi nu este o zonă cunoscută pentru investiţiile de birouri aceasta este în curs de dezvoltare.

„N-am vrut să mergem în afara oraşului. Am vrut să fim în centrul oraşului, dar aici nu sunt terenuri disponibile. Am ales această zonă cu acces bun la mijloacele de transport în comun, este aproape de centru şi de zonele rezidenţiale. Credem că zona are potenţial să se dezvolte”, a arătat Novakova, adăugând că piaţa din Bucureşti nu este încă saturată, la fel ca altele din zonă, precum Praga.

Chiria medie la care sunt închiriate spaţiile din complex este de 13-15 euro/mp, valabilă în zonele semicentrale ale Capitalei.

Novakova nu exclude dezvoltarea altor proiecte în Bucureşti, existând deja discuţii cu acţionarii grupului polonez. Ea estimează că proiectul Green Gate va genera venituri din închiriere de circa 5 milioane de euro pe an, strategia companiei fiind să vândă proiectul la momentul oportun.

S Group a fost fondată în anul 1991 în oraşul Liberec şi cuprinde companii din domeniul construcţiilor, dezvoltărilor şi investiţiilor. Din anul 2007, strategia holdingului s-a focalizat pe trei domenii de activitate, respectiv construcţii, dezvoltare şi facility management, pe pieţele din Cehia şi Slovacia. Pe piaţa dezvoltărilor imobiliare grupul este prezent în ţări precum Rusia sau Cehia. Grupul este deţinut de doi oameni de afaceri cehi, Petr Syrovastko şi Jiri Urban.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Veniturile Greciei din turism ar urma să depăşească 20 miliarde de euro anul acesta, iar primele semne pentru anul viitor sunt pozitive, a declarat marţi ministrul elen al Turismului, Olga......
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia îşi propune să încheie un acord de demarcaţie maritimă cu Siria după ce un guvern permanent va fi format la ...
Ministrul bulgar al Turismului, Evtim Miloshev: Deficitul de angajați din stațiunile de iarnă nu poate fi acoperit decât cu personal străin
Ministrul bulgar al Turismului, Evtim Miloshev: Deficitul de angajați din stațiunile de iarnă nu poate fi acoperit decât ...
Rezolvarea deficitului de angajaţi în staţiunile de iarnă din Bulgaria nu va fi posibilă fără a face angajări din ...
Fitch a coborât perspectiva de rating a Romgaz de la stabilă la negativă
Fitch a coborât perspectiva de rating a Romgaz de la stabilă la negativă
Agenţia de rating Fitch a revizuit perspectiva ratingului acordat Romgaz de la stabilă la negativă şi a confirmat rating-ul ...