Cehii şi liderii mondiali şi-au luat adio de la Vaclav Havel FOTO
UPDATE: Sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Vaclav Havel a părăsit Catedrala Sf. Vitus. Se îndreaptă spre crematoriu.
Trupul fostului preşedinte va incinerat la crematoriul Strašnice din Praga. Familia şi prietenii apropiaţi îşi vor lua rămas bun de la Havel în cadrul unei ceremonii private la crematoriul. Urna va fi depusă în cavoul familiei de la cimitirul Vinohrady, cel de-al doilea cimitir ca mărime al capitalei cehe. Acolo se odihneşte şi prima lui soţie, Olga, care a murit în 1996 de cancer.
UPDATE: Cenuşa lui Vaclav Havel va fi depusă, după Crăciun, în cripta familiei din Cimitirul Praga-Vinohrady, a anunţat Sabina Tancevova, purtătoarea de cuvânt a biroului fostului preşedinte. Vineri seara, numeroşi artişti, inclusiv grupul Plastic People of the Universe, persecutat sub regimul comunist, va prezenta un ultim omagiu fostului preşedinte, un mare amator de muzică rock, la Palatul Lucerna, în centrul capitalei cehe.
UPDATE În Catedrala Sf. Vitus din Praga a răsunat Recviem al compozitorului ceh, Antonin Dvorak, interpretat de Filarmonica de stat cehă.
UPDATE În jurul orei 13.15 (ora României) Nunţiul Papal în Cehia a citit scrisoarea Papei Benedict al XVI-lea, în limba cehă, iar reprezentantul Vaticanului, Giovanni Coppa, a citit mesajul Suveranului Pontif în limba cehă. Papa laudă ,,spiritul vizionar” al lui Vaclav Havel şi ,,lupta pentru democraţie” pe care acesta a dus-o de-a lungul vieţii.
UPDATE Arhiepiscopul Dominik Duka şi episcopul Vaclav Maly au început slujba la ora 13.00, după un moment de reculegere, când sirenele au sunat în toată Praga. Sicriul lui Vaclav Havel a fost aşezat pe un altar, fiind acoperit cu steagul Cehiei. Văduva fostului preşedinte ceh, Dagmara, stă în primul rând, alături de actualul lider ceh, Vaclav Klaus.
UPDATE: Un bulevard din Gdansk (Polonia) a primit numele Vaclav Havel. Consilierii municipali din Gdansk au decis să numească ,,leea Vaclav Havel” o arteră lungă de doi kilometri situată în sudul oraşului Gdansk, fieful în 1980 al sindicatului polonez Solidaritatea şi oraşul liderului său istoric Lech Walesa.
„Când dispare cineva ca el, este normal ca Gdansk, oraş al libertăţii şi simbol al transformărilor democratice din Europa Centrală şi de Est, să îl onoreze pe Vaclav Havel”, a declarat primarul din Gdansk, Pawel Adamowicz.
Funeraliile lui Vaclav Havel au început la ora 12.00 la Catedrala Sf. Vit, Václav şi Vojtěch din Castelul din Praga. Invitaţii din străinătate sunt fie şefi de state şi prim-miniştri, fie reprezentanţi ai acestora. Alături de demnitari, familia şi apropiaţii lui Havel au alcătuit o listă de prieteni ai acestuia care au trecuţi pe o listă separată de invitaţi.
Reconciliere Constantinescu-Băsescu
Emil Constantinescu a făcut călătoria la Praga în avionul preşedintelui Băsescu. „În vederea participării la acest trist eveniment, preşedintele Constantinescu a acceptat invitaţia preşedintelui României, Traian Băsescu, de a călători cu aeronava prezidenţială cu care domnia sa se va deplasa la Praga în cursul zilei de vineri”, se arată într-un comunicat al lui Constantinescu.
Conform protocolului aprobat de Preşedinţia Cehă, invitaţii de pe cele două liste vor urma un traseu separat pentru accesul la Castel şi la Catedrală. Şeful statului va fi însoţit de ambasadorul acreditat la Praga, iar invitatul special de primul consilier al ambasadorului, informează Mediafax.
Vaclav Havel va fi înhumat în cavoul familiei, în cimitirul Vinohrady din Praga. „Guvernul ceh a decretat doliu în zilele de 21, 22 şi 23 decembrie în memoria primului preşedinte al Cehiei, Vaclav Havel”, a anunţat premierul Petr Necas. „Guvernul invită toţi cetăţenii Republicii Cehe să îi aducă un omagiu lui Vaclav Havel printr-un minut de reculegere, vineri la prânz (13.00, ora României)”, a adăugat primul-ministru.
„Nu există echivalent pentru Havel, chiar dacă am avut şi Walesa”
Fostul preşedinte ceh Vaclav Havel a decedat, duminică dimineaţă, la vârsta de 75 de ani. Artizan al „Revoluţiei de catifea” anticomuniste din 1989 şi preşedinte al Cehoslovaciei apoi al Cehiei din 1989 până în 2003, el a murit în somn, a afirmat purtătoarea sa de cuvânt, Sabina Tancevova.
Havel, a cărui viaţă publică a fost afectată de mai multe probleme de sănătate, a fost spitalizat pentru scurt timp la 8 martie din cauza unei inflamaţii a căilor respiratorii.
Preşedintele Băsescu a declarat, luni, după ce a semnat în cartea de condoleanţe deschisă la Ambasada Cehiei, că fostul lider ceh nu are echivalent în Europa de Est şi a menţionat că moartea acestuia vine „exact la cinci ani” după ce a citit în Parlament raportul pentru condamnarea comunismului.
„Încetarea din viaţă a lui Vaclav Havel este o pierdere pentru toţi şi un moment de reflecţie. Nu există cineva care să-i fie echivalent în Europa de Est, chiar dacă am avut şi un Walesa”, a spus preşedintele.
Traian Băsescu a adăugat că politicienii care i-au urmat lui Havel au utilizat ideile acestuia. „Cei care i-am urmat ca politicieni în regiune i-am utilizat adesea idei şi abordări pe care Havel le-a avut despre regimul comunist”, a spus preşedintele.
Prima vizită în România, în 1994
Vaclav Havel este cunoscut românilor nu doar ca simbol al disidenţei anticomuniste, ci şi ca scriitor, el având, de asemenea, de-a lungul mandatelor de preşedinte al Cehoslovaciei şi Cehiei, şi mai multe întâlniri oficiale cu şefii de stat români.
Vaclav Havel, ultimul preşedinte al Cehoslovaciei şi preşedinte al Cehiei, din 1989 până în 2003, a făcut prima sa vizită oficială la Bucureşti în iunie 1994, prilej cu care a fost semnat Tratatul privind relaţiile de prietenie şi cooperare între România şi Cehia. Vaclav Havel a mai făcut o vizită oficială la Bucureşti în 18 mai 2002.
Havel s-a întâlnit cu omologii din României şi cu prilejul vizitelor acestora la Praga. Vaclav Havel a fost gazda reuniunii de la Praga din 1991, unde s-a semnat desfiinţarea Tratatului de la Varşovia şi la care a participat şi preşedintele României de atunci, Ion Iliescu. În martie 1997, a fost în vizită la Praga şi preşedintele de la acea vreme Emil Constantinescu.
De asemenea, în 2002 a avut loc, la Praga, Summit-ul NATO la care România a fost invitată să înceapă convorbirile de aderare.
Doctor Honoris Causa al Universităţii Bucureşti
Vaclav Havel a primit şi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Bucureşti, în 1994, când rector era Emil Constantinescu.
Fostul preşedinte Emil Constantinescu a vorbit, recent, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul”, despre personalitatea lui Vaclav Havel. Întrebat cine l-a impresionat cel mai mult dintre liderii pe care i-aţi întâlnit, Constantinescu a spus că Vaclav Havel.
„Când eram rectorul Universităţii, i-am propus să-i dau titlul «Honoris Causa». Când a venit ultima dată aici, credea că eu candidez la Preşedinţie. Era bolnav, din România a plecat direct la operaţie. El a venit pentru a transmite intelectualilor români susţinerea sa”, spunea Constantinescu.
„Va fi nevoie de decenii până când comunismul va ieşi din minţile oamenilor„
De asemenea, prezent la „Aniversarea a 20 de ani de la Revoluţia de Catifea”, care s-a desfăşurat în 2009 la Praga, Havel a acordat un interviu în care a vorbit despre separarea Cehoslovaciei, despre prăbuşirea regimului comunist din Europa, referindu-se şi la Nicolae Ceauşescu. „Cred că fiecare dintre ţările fost comuniste are tradiţii istorice diferite, are diferite modele de comportament, care trec de la o generaţie la alta. Regimul lui Nicolae Ceauşescu a fost dezgustător. Oamenii au fost nevoiţi să facă faţă unor confruntări violente. A fost într-adevăr groaznic ce s-a întâmplat atunci. Ca un om care se opune pedepsei cu moartea, nu am fost de acord cu executarea sa, cred că putea fi trimis în închisoare”, afirma Vaclav Havel, care era de părere şi că „va fi nevoie de decenii până când comunismul va ieşi din minţile oamenilor” şi că „de la căderea comunismului s-au succedat prea puţine generaţii”.
Şi în plan cultural, Havel a fost cunoscut publicului românesc, unele dintre cele peste 20 de piese de teatru scrise de acesta fiind montate şi în România.
Fostul om politic a patronat Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului „One World”. Acest festival are, de patru ani, o ediţie şi în România. La fiecare ceremonie de deschidere a festivalului One World Romania, Vaclav Havel transmitea un mesaj video spectatorilor şi organizatorilor.