Cele două părţi discută, de asemenea, achiziţionarea unui pachet suplimentar de 30% din capitalul Thyssenkrupp Steel de către holdingul EP Global Commerce, o companie din Cehia controlată de Kretinsky, a precizat grupul german într-un comunicat de presă.
Obiectivul ar fi constituirea unei companii deţinute în proporţii egale 50/50 între cei doi parteneri. Preţul tranzacţiei nu a fost dezvăluit, însă o sursă din apropierea acestui dosar a evaluat pachetul de 20% din acţiunile Thyssenkrupp Steel undeva între 350 şi 400 de milioane de euro.
Întregul grup Thyssenkrupp, care are aproximativ 27.000 de angajaţi şi activităţi în diferite domenii precum materiale de construcţii sau submarine, este evaluat în prezent la aproximativ trei miliarde de euro.
Intrarea miliardarului Daniel Kretinsky în capitalul ThyssenKrupp Steel are loc într-un moment dificil pentru producătorul german de oţel care suferă de mai mulţi ani de pe urma unei conjuncturi dificile. Industria germană funcţionează la ralanti şi nu poate absorbi supraoferta de oţel de pe piaţă, dominată de producătorii chinezi. La aceasta se adaugă creşterea drastică a preţurilor la energie în Germania, lovită din plin de oprirea livrărilor de gaz rusesc ieftin.
În data de 12 aprilie, compania germană a anunţat deja o scădere a capacităţilor sale anuale de producţie de oţel, de la 11,5 milioane până la 9,5 milioane de tone, ceea ce ar urma să se traducă printr-o „reducerea a locurilor de muncă”, a cărei amploare nu a fost încă stabilită.
În ceea ce îl priveşte pe Daniel Kretinsky, care este deja prezent în sectorul energetic, tranzacţia cu ThyssenKrupp Steel are drept scop aducerea „unei contribuţii importante la decarbonizarea industriei siderurgice”, a precizat miliardarul ceh într-un comunicat de presă.
Omul de afaceri ceh, a cărui avere est estimată de revista Forbes la 9,3 miliarde de dolari, este cunoscut de mai mulţi ani că intervine în salvarea marilor companii europene, în special din domeniul energiei, dar şi din sectoarele distribuţiei şi media. Holdingul său EPCG, EP Global Commerce, este unul dintre principalele grupuri industriale private din Europa. Divizia specializată pe energie, EPH, controlează peste 70 de companii în mai multe ţări, inclusiv în Franţa. Kretinsky deţine, de asemenea, distribuitorul francez Casino şi este prezent şi pe segmentul media şi al editurii de carte via Lagardere Active, editura Editis şi o parte din capitalul postului francez de televiziune TF1
Daniel Kretinsky deţine în România postul de radio Europa FM, precum şi o participaţie la retailerul german Metro AG.