Membri de partid, energeticieni şi un jurnalist se bat pentru trei locuri rămase vacante în Comitetul de Reglementare al ANRE. Miza este enormă. Dincolo de salarii lunare de peste 6.000 de euro, viitorii membri vor decide pentru o piaţă cu o dimensiune de 30 de miliarde de euro. Comitetul de Reglementare al ANRE votează legile pentru piaţa energiei, a gazelor naturale şi, parţial, a petrolului. Comitetul trebuie să aibă şapte membri, iar deciziile se iau cu majoritate simplă. Este astfel lesne de înţeles interesul pentru aceste poziţii.
Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Camerei Deputaţilor, candidaţii înscrişi în cursa pentru cele trei locuri din CR sunt: Radu Ioan Puşcariu, Dumitru Chisaliţă, Tudor Șerban, Mihai Adrian Albulescu, Roman Florin Claudiu, Victorel Florin Rădoi, Silvia Vlăsceanu, Mitricof Crum, Mihai Nicolae Cătălin, Virgil Mușatescu, Bogdan Nicolae Badea, Rares Ion Popescu, Gabriela Moroianu, Rodin Traicu, Mihai Octavian Râmniceanu şi Teodor Bobiș.
Dumitru Chisăliţă şi Bogdan Nicolae Badea au anunţat oficial că s-au retras din cursă, astfel încât acum lupta se dă între ceilalţi 14. Potrivit unor surse din piaţă, jocurile ar fi deja făcute: pentru că posturile din Comitet se dau politic, câştigători înainte de linia de finiş ar fi Silvia Vlăsceanu – vicepreşedinte, susţinută de PSD, Adrian Albulescu, susţinut tot de PSD, şi Florin Claudiu Roman, susţinut de PNL.
Câteva cuvinte despre fiecare din cei 16 candidaţi care şi-au anunţat oficial candidatura. CV-ul lor îl puteţi găsi aici.
Radu Ioan Puşcariu lucrează din 1992 în Electrica, ocupând funcţia de Director operaţiuni Comerciale Electrica Furnizare – filiala Transilvania Sud Braşov.
Victorel Florin Rădoi lucrează în ANRE din 2001 şi din 2013 ocupă poliţia de director în cadrul direcţiei petiţii în cadrul Autorităţii.
Tudor Şerban este fost director Conel, fost director Electrica, secretar de stat în Miniserul Economiei, în prezent director în cadrul trader-ului de energie UGM Trading. Este urmărit penal, alături de alţi 40 de oficiali de la stat şi din Romgaz, în dosarul Gaze ieftine pentru Ioan Niculae.
„Mă recomandă cei 45 de ani de experienţă în domeniul energiei. Vreau să îmi folosesc această experienţă pentru a ajuta la buna funcţionare a acestei pieţe atât de importantă pentru România”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Tudor Şerban.
Mitricof Crum este, din decembrie 2013, inspector coordonator al Oficiului Teritorial Craiova al ANRE, înainte ocupând poziţia de inspector în cadrul Hidroelectrica (2009-2013).
Virgil Muşatescu este un specialist în energie cu o experienţă de 46 de ani. Lucrează pe bază de voluntariat la Comitetul Naţional Româna al Consiliului Mondial al Energiei şi este profesor asociat la ASE Bucureşti.
Rareş Ion Popescu a fost consilier în Departamentul pentru Energie din Ministerul Economiei şi membru în board-ul distribuitorului de electricitate Electrica. În prezent, lucrează la Electrica Transilvania Sud, fiind şef birou Inspecţie Energetică.
Rodin Traicu este deputat PSD în Parlamentul României. A fost secretar de stat în Ministerul Economiei şi, aproape un deceniu, până în 2009, director general la RAAN Drobeta Turnu – Severin, societate care, de curând, a intrat în faliment.
Mihai Adrian Albulescu, din 2001 şi până în prezent, a fost membru în diverse consilii de administraţie, la Transgaz, Conpet, Petrom si Termoelectrica, din postura de secretar de stat la ministerele Economiei şi Energiei.
Silvia Vlăsceanu este, din 2008, director general al Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie din România. Anterior, a fost consilier parlamentar la Comisia de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor şi inspector de concurenţă pe Energie la Consiliul Concurenţei. „Vizez postul de vicepreşedinte. Ştiu, cunosc, am lucrat cu această instituţie încă de la înfiinţarea ei, în 1998. Aş putea contribui la funcţionarea eficientă a acestei instituţii. Nu mă motivează banii, din punct de vedere al salariului, poate câştig chiar mai bine acum”, a spus Vlăsceanu pentru ECONOMICA.NET
Bogdan Nicolae Badea a fost, în perioada august 2007-martie 2009, director de strategie si dezvoltare la Electrica SA. În aceeasi perioada a fost si membru in Consiliile de Administratie de la ENEL Energie Muntenia SA si ENEL Energie SA. În perioada iunie 2009-iunie 2013 a fost administrator la BNB Renewables Consulting, firma de consultanţă în dezvoltarea proiectelor in sectorul energiei regenerabile. În iunie 2013 a fost numit secretar de stat in Ministerul Economiei, apoi la Energie, de unde a fost numit în Consiliile de Administraţie ale Rompetrol şi Petrom.
Mihai Ocavian Râmniceanu lucrează , din 2001, la ANRE. În prezent, ocupă funcţia de Director General Direcția Generală Reglementare Tehnică Și Autorizare În Domeniul Gazelor Naturale.
Teodor Bobiş este chiar unul dintre membrii Comitetului de Reglementare al cărui mandat de doi ani şi jumătate a expirat în aprilie 2015. Acum, el s-a reînscris în cursa pentru acelaşi post. A fost, până în 2013, consilier al Ministerului Economiei în relaţia cu Parlamentul, fost secretar de stat la Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul. Bobiş nu are studii în domeniu, a făcut facultatea de Drept şi Academia de Poliţie.
Mihai Nicolae Cătălin lucrează la Electrica Distribuţie Transilvania Sud ca Şef Serviciu Strategii Studii Proiectare.
Claudiu Florin Roman este vicepreşedinte al Consiliului judeţean Alba din partea PNL. Potrivit surselor, el ar fi susţinut în cursa pentru postul de membru al CR ANRE de co-preşedintele PNL Teodor Atanasiu. Acesta nu are experienţă relevantă în domeniul energiei.
Gabriela Moroianu este jurnalist. Deţine publicaţia de profil Focus Energetic.
Legea de organizare şi funcţionare a ANRE precizează, la articolul 4, că „membrii Comitetului de Reglementare trebuie să fie cetăţeni români, cu domiciliul stabil în România, cu o bună reputaţie, cu studii superioare şi pregătire profesională în domeniul tehnic, economic sau juridic, având o vechime în muncă de minimum 10 ani, precum şi experienţă de minimum 5 ani în funcţii de conducere în instituţii publice centrale ori companii din domeniul energiei electrice, termice şi al gazelor naturale”.
Desemnarea noilor membri ai CR ANRE se face după audieri în comisiile de specialitate ale ambelor Camere ale Parlamentului. Potrivit anunţului Birourilor Permanente, audierile trebuiau încheiate până în 20 februarie. După cum spune însă Silvia Vlăsceanu, acestea abia au inceput. Astfel, este de aşteptat ca decizia să se mai lase aşteptată.
În prezent, din CR ANRE fac parte preşedintele Niculae Havrileţ, vicepreşedintele Emil Calotă şi membrii Gheorge Barbu şi Zoltan Nagy. Potrivit declaraţiilor de avere publicate de membrii CR, salariile pentru un membru obişnuit al Comitetului sunt de 333. 287 de lei pe an, circa 28.000 de lei pe lună. Un vicepreşedinte câştigă anual 413.000 de lei, circa 32.000 de lei pe lună. În fine, preşedintele primeşte anual 473.000 de lei, adică aproape 40.000 de lei lunar.
Autoritatea Naţională de Reglementare in Domeniul Energiei este autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanţată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric şi funcţional, având ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării reglementărilor obligatorii la nivel naţional necesare funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor.
În scopul asigurării exercitării în teritoriu a competenţelor sale, ANRE are în structură oficii teritoriale fără personalitate juridică.
ANRE este condusă de un preşedinte şi 2 vicepreşedinţi. Mandatul acestora este de cinci ani. În completul de şapte, mai există alţi patru membri ordinari, cu un mandat de doi ani şi jumătate.
Preşedintele este reprezentantul de drept al ANRE ca autoritate administrativă autonomă şi ca persoană juridică de drept public, precum şi în raporturi de drept comun. În caz de indisponibilitate temporară a preşedintelui, reprezentarea legală a ANRE revine unuia dintre vicepreşedinţii acesteia, desemnat de că preşedinte, sau, în absenţa vicepreşedinţilor, se atribuie membrului celui mai vârstnic al Comitetului de reglementare. În exercitarea atribuţiilor sale, preşedintele emite ordine şi decizii.
Preşedintele stabileşte prin decizie internă domeniile de responsabilitate, atribuţiile şi competenţele vicepreşedinţilor ANRE şi ale scretarului general.
Finanţarea cheltuielilor curente şi de capital ale ANRE se asigură integral din venituri proprii.
Veniturile proprii ale ANRE provin din tarife percepute pentru acordarea de licenţe, autorizaţii şi atestări, contribuţii anuale percepute operatorilor economici reglementaţi din sectorul energiei electrice şi termice şi al gazelor naturale, precum şi din fonduri acordate de organisme internaţionale,nivelul acestora se stabileşte anual prin ordin al ANRE, în condiţiile legii, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.