Angajaţii CEO au posiblitatea să primească şi contravaloarea în bani a cărbunelui, transmite corespondentul MEDIAFAX.
După şapte luni de negocieri, în şedinţa care a avut loc vineri, la sediul Diviziei Miniere a CEO, s-a stabilit ca toţi minerii şi energeticienii din CEO să beneficieze, în perioada următoare, de cota de cărbune solicitată de sindicate administraţiei companiei de stat, deşi aceasta nu este prevăzută în contractul colectiv de muncă.
Fiecare angajat ca primi câte 10 tone de cărbune. 5.400 de salariaţi au solicitat produsul în natură, în timp ce ceilalţi doresc primirea contravalorii acestuia în bani.
Comisia Mixtă se va întruni din nou, miercuri, pentru a semna un act adtiţional, care va prevede acordarea cotei, dar şi pentru a stabili data la care depozitele de cărbune ale carierelor CEO vor elibera beneficiarilor cărbunele negociat.
De cele zece tone de lignit pot beneficia, separat, inclusiv ambii soţi, dacă respectivii sunt salariaţi ai CEO.
Sindicaliştii au cerut administraţiei ca şi cei care vor fi intra în preaviz, începând de luni, şi care vor fi concediaţi, din septembrie, să primească această cotă de cărbune, solicitarea fiind acceptată.
„Managerul interimar Ionel Ilie a propus în şedinţă ca această cotă de cărbune să se acorde diferenţiat beneficiarilor. Mai exact, cei cu salarii mari ar fi beneficiat doar de cinci tone de cărbune, în timp ce restul zece tone. Sindicaliştii nu au fost de acord spunând că s-ar face o discriminare între salariaţi. Discriminare ar fi fost, însă, şi dacă cei 700 de disponibilizaţi ar fi fost «tăiaţi» de la cotă, aşa cum se discutase anterior acestei şedinţe”, a declarat, pentru MEDIAFAX, liderul Sindicatului Solidaritatea 2013 de la UMC Lupoaia, Nicu Bunoiaca.
Nicolae Bădiţa, un alt sindicalist, de la UMC Lupoaia, a fost unul dintre cei care au strigat „discriminare”, vineri, în Comisia Mixtă, liderul solicitând acordarea cotei în mod egal pentru toţi angajaţii CEO.
Grigorie Sperlea, pensionabil la una dintre carierele din Motru, se află printre cei care vor beneficia de ultima cotă de cărbune, înainte de concedierile colective. Acesta susţine că foloseşte produsul pentru încălzire, la gospodăria sa din Corcova.
„Am muncit, peste trei decenii în minerit. Sunt lăcătuş mcanic şi voi fi, acum, disponibilizat deoarece mai am puţin până la pensie. Am solicitat şi în scris acordarea cotei de cărbune în natură, dar aveam mici speranţe că noi, cei disponibilizaţi colectiv, vom şi beneficia de acestă facilitate. Am auzit de la liderul meu de sindicat că administraţia ne dă şi nouă cărbunele şi sunt foarte fericit. În acestă iarnă, nu îmi mai fac probleme cu încălzirea”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, minerul în vârstă de aproape 60 de ani.
Cei aproape 10.000 de angajaţi ai CEO, care nu vor cărbunele în natură, vor primi la salariul, de luna viitoare, mai mare cu aproape 500 de lei.
Restul angajaţilor va intra în posesia cărbunelui de la depozitele stabilite de Comisia Mixtă. Administraţia a anunţat că depozitele au cărbune suficient pentru a le acorda lignitul salariaţilor din Gorj şi Dolj.