„Scăderea temperaturii aerului în unele zone din România a determinat creşterea accentuată a consumului de gaze naturale. Romgaz asigură producţia maximă de gaze naturale din câmpurile de gaze exploatate, gaze comercializate în principal către E.ON România şi Gdf Suez România, livrând clienţilor săi la nivelul contractelor încheiate cu aceştea”, a spus directorul general adjunct al Romgaz, Lucian Stancu, în comunicat.
Producătorul a anunţat, în acelaşi comunicat, că a demarat imporurile de gaze, deşi nu el trebuia să dacă asta şi a amintit distribuitorilor şi furnizorilor că s-a achitat de obligaţia de a înmagazina gaze toamna trecută.
“Deşi nu are competenţe în echilibrarea pieţei de gaze naturale din România, Romgaz a demarat importuri de gaze naturale din data de 28 ianuarie 2012. Sucursala de Înmagazinare Gaze Naturale din cadrul Romgaz, operatorul depozitelor de înmagazinare, a pus la dispoziţia proprietarilor de gaze din depozite capacitatea maximă de extragere a gazelor naturale. Precizăm că la finele ciclului de înmagazinare (octombrie 2011), stocurile de gaze din depozitele de înmagazinare operate de Romgaz au fost realizate la nivelul capacităţii maxime a acestora” se mai arată în comunicatul companiei.
Preţul gazelor de import este de circa trei ori mai mare decît cel al gazelor din producţia internă livrate populaţiei şi extrase de Petrom şi Romgaz.
Până pe 3 februarie, cea mai mare parte a ţării se află sub atenţionarea cod galben de ger, ceea ce va conduce la o creştere a cererii de cgaze şi, în lipsa unor cantităţi suplimentare injectate în sistem, duce la scăderea presiunii. În unele zone din sudul ţării au apărut deja unele probleme în acest sens.
În primele 11 luni ale anului, producţia internă a acoperit peste 80% din consum, însă în timpul anotimului rece, ponderea importului de gaze, contractat preponderent din Rusia, este mai mare.