Cei mai bogaţi 10 oameni din lume ar putea să cumpere vaccinuri pentru toată populaţia mondială

Averea combinată a celor mai bogaţi 10 oameni din lume a crescut în timpul pandemiei de coronavirus cu 540 de miliarde de dolari americani, a anunţat Oxfam. Această sumă este suficientă pentru a acoperi plata unui vaccin anti-COVID-19 pentru fiecare persoană din lume, au precizat reprezentanţii aceluiaşi ONG, citaţi de BBC.
Economica.net - lun, 25 ian. 2021, 11:21
Cei mai bogaţi 10 oameni din lume ar putea să cumpere vaccinuri pentru toată populaţia mondială

Potrivit raportului Oxfam, averea totală a miliardarilor lumii este echivalentă cu suma cheltuielilor operate de toate ţările din G20 pentru a-şi redresa economiile naţionale în urma crizei declanşate de pandemia de coronavirus.

Acelaşi ONG a îndemnat guvernele lumii să se gândească la posibilitatea taxării suplimentare a celor mai bogaţi oameni de pe planetă.

Noul raport, intitulat „Inequality Virus”, a fost publicat într-o perioadă în care liderii lumii se reunesc în format virtual în cadrul conferinţei „Davos Dialogue”, organizată cu ocazia Forumului Economic Mondial de la Davos.

În urma sprijinului fără precedent acordat de guverne economiilor naţionale, valoarea de piaţă a acţiunilor a crescut puternic la bursă, determinând şi o creştere a averilor miliardarilor, în timp ce economia reală se confruntă cu cea mai adâncă recesiune din ultimul secol, afirmă autorii raportului.

La nivel global, averea miliardarilor a crescut cu 3,9 trilioane de dolari americani între 18 martie 2020 şi 31 decembrie 2020, ajungând în prezent la 11,95 trilioane de dolari – echivalentul sumelor cheltuite de guvernele ţărilor din G20 pentru a contra efectele generate de pandemia de COVID-19.

Printre cei mai bogaţi 10 oameni din lume, ale căror averi au crescut cu 540 de miliarde de dolari după martie 2020, se află Jeff Bezos (fondatorul Amazon), Elon Musk (fondatorul Tesla şi SpaceX) şi Mark Zuckerberg (fondatorul Facebook).

Potrivit raportului Oxfam, Jeff Bezos a câştigat atât de mulţi bani până în septembrie 2020, încât ar putea să ofere tuturor celor 876.000 de angajaţi ai grupului Amazon un bonus de 105.000 de dolari şi să rămână la fel de bogat cum era înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19.

În schimb, cei mai săraci oameni de pe planetă vor avea nevoie de mai mult de un deceniu ca să revină la acelaşi nivel de venituri. Reprezentanţii Oxfam au estimat că încă 500 de milioane de oameni au ajuns să trăiască în sărăcie din cauza pandemiei, inversând declinul înregistrat de curba sărăciei globale în ultimele două decenii.

Un număr ridicat de donaţii caritabile consistente au fost făcute de la începutul pandemiei, numeroase celebrităţi, vedete din sport şi lideri din domeniul afacerilor reacţionând astfel la situaţiile de urgenţe socio-economice generate de criza COVID-19.

Luna trecută, MacKenzie Scott, fosta soţie a lui Jeff Bezos, a dezvăluit că a donat peste 4 miliarde de dolari unor bănci de alimente şi fonduri de ajutorare în regim de urgenţă într-un interval de patru luni.

Într-un mesaj publicat pe un blog, ea a spus că a dorit să îi ajute pe americanii care întâmpină dificultăţi cauzate de pandemia de COVID-19.

Jack Dorsey, cofondator al reţelei de socializare Twitter, a anunţat în aprilie că va transfera 1 miliard de dolari din averea lui într-un fond special care va susţine eforturile de redresare din timpul pandemiei, dar şi alte cauze umanitare. Această sumă reprezintă circa un sfert din averea lui netă, estimată la 3,9 miliarde de dolari.

Bill Gates şi soţia lui, Melinda, au donat 305 milioane de dolari pentru vaccinuri, tratamente şi dezvoltarea de teste de diagnosticare prin intermediul fundaţiei lor de caritate, iar scriitoarea J. K. Rowling – autoarea romanelor din seria „Harry Potter – a donat 1 milion de lire sterline în beneficiul persoanelor fără adăpost şi al persoanelor afectate de abuzuri domestice în timpul pandemiei.

Până în iunie 2020, Jeff Bezos a anunţat că a donat deja 125 de milioane de dolari în beneficiul acţiunilor de combatere a noului coronavirus.

Te-ar mai putea interesa și
Un nou record pentru cacao. Cel mai mare preţ din istorie: 12.163 de dolari pe tonă
Un nou record pentru cacao. Cel mai mare preţ din istorie: 12.163 de dolari pe tonă
Cotaţiile futures la cacao au atins miercuri un nou maxim istoric, de peste 12.000 de dolari pe tonă, la bursa de la New York, odată cu intensificarea îngrijorărilor cu privire la diminuarea......
Record pentru Europa. Companiile din UE au depăşit pentru prima dată în ultimii 10 ani pe cele din SUA şi China, la nivelul investiţiilor în cercetare şi dezvoltare
Record pentru Europa. Companiile din UE au depăşit pentru prima dată în ultimii 10 ani pe cele din SUA şi China, la ...
Industria europeană şi-a sporit anul trecut investiţiile în cercetare şi dezvoltare (R&D) cu 9,8%, depăşind creşterea ...
60% din rețeaua de cafenele 5 to go a fost cumpărată de fondurile INVENIO Partners și Accession Capital Partners
60% din rețeaua de cafenele 5 to go a fost cumpărată de fondurile INVENIO Partners și Accession Capital Partners
5 to go, cel mai mare lanț de cafenele din Europa de Est și cea mai accesată franciză din România, a anunțat că fondurile ...
Adaos comercial plafonat până în 30 iunie 2025. Ministrul Agriculturii a anunțat Guvernul că va prelungi termenul pentru încă șase luni
Adaos comercial plafonat până în 30 iunie 2025. Ministrul Agriculturii a anunțat Guvernul că va prelungi termenul pentru ...
Ministrul Florin Barbu a anunțat în cadrul Ședinței de Guvern de astăzi că va prelungi până în data de 30 iunie ...