Cei mai bogaţi români, în executare silită. Firmele lor au datorii de zeci de milioane la stat

05 11. 2012
oameni-de-afaceri_76750400

Au averi de sute de milioane sau miliarde de euro însă firmele lor nu-şi plătesc dările către stat care este nevoit să le bage în executare silită pentru a recupera ce-i al lui. Este vorba de unii dintre cei mai bogaţi români aşa cum apar în ultimul Top Capital, oameni de afaceri cu zeci de mii de angajaţi şi afaceri în cele mai importante domenii ale economiei.

Ioan Niculae – 20 de milioane de lei

Al doilea cel mai bogat român Ioan Niculae are obligaţii restante la stat de aproape 20 de milioane de lei pe două firme InterAgro SRL şi Donau Chem, potrivit datelor de la Finanţe pe primele nouă luni 2012. Cea mai mare parte, 12 milioane de lei, aparţin InterAgro SRL. Aceasta este una din firmele de management ale lui Niculae prin care coordonează o serie de alte firme din agricultură şi industrie.

Niculae spune, însă, că situaţia stă exact pe dos în sensul că statul îi este dator şi nu cu 20 de milioane de lei ci chiar cu dublul sumei. „Sunt nişte idioţi. Dacă ei nu au operat cererile de compensare, eu ce să le fac. ANAF-ul are să-mi returneze 42 de milioane pe TVA dar mă trece ca şi restant. E ca şi la Galaxy Tobacco(o altă companie din grupul lui Niculae – n.r.) unde mă treceau drept cel mai mare restanţier la stat dar chiar ei îmi erau datori. I-am dat în judecată şi-am câştigat la Curtea Supremă şi-au plecat cu coada între picioare”, spune Niculae pentru ECONOMICA.NET.

Potrivit prezentării de pe site-ul propriu, InterAgro SRL Zimnicea deţine participaţii majoritare la mai multe companii din diverse sectoare, de la agricultură (Multifruct SRL), la distribuţia de gaze naturale (Intergaz SRL). Potrivit propriei caracterizări, InterAgro „prin crearea masivă de locuri de muncă a adus factorul uman într-o deplină concordanţă cu situaţia economică nou creată în zonă şi a pus bazele unei dezvoltări durabile a acestei zone”. Investiţiile derulate prin această firmă în perioada 2001 -2010 au atins 260 de milioane de lei.  

Donau Chem este unul dintre cele şase combinate chimice ale lui Niculae. Şi alte combinate figurează cu datorii la ANAF dar au cereri de compensare în soluţionare.
Ioan Niculae a fost creditat de Capital cu o avere de circa 1,65 de miliarde de euro. Are afaceri în industria chimică, agricultură, turism, transport aerian, fotbal şi imobiliare.

Dan Adamescu – 4,3 milioane de lei

Dan Adamescu este locul cinci în topul celor mai bogaţi români, cu o avere de 850 de milioane de euro. Activul său principal, magazinul universal Unirea Shopping Center, înregistrează datorii neachitate la Fisc de 4,3 milioane de lei reprezentând impozit pe profit, TVA, dobânzi şi penalităţi neachitate.
Adamescu are afaceri în asigurări (este proprietar la Astra Asigurări), imobiliare, turism (proprietar, printre altele, al hotelurilor Intercontinental din Bucureşti şi Rex din Mamaia) şi presă.

Ovidiu Tender  – 18,5 milioane de lei

Ovidiu Tender are o avere de 680 de milioane de euro şi este al şaselea cel mai bogat român. Are afaceri în industrie, petrol, farma, transporturi aeriene, turism şi imobiliare şi birouri în ţări de pe cinci continente. Cu firma Prospecţiuni a câştigat mai multe contracte în Orientul Mijlociu şi în Africa iar cu Vulcan tocmai a câştigat un contract de 46 de milioane de dolari în Kuweit şi participă la o licitaţie pentru un contract de un miliard de dolari în aceeaşi ţară.

Compania lui prin care îşi conduce toate afacerile, Tender SA, apare cu datorii neplătite la Fisc de şapte milioane de lei constituite din impozite pe profit, TVA, dobânzi şi penalităţi neachitate. La fabrica Vulcan mai are alte 11,5 milioane de lei pe TVA , impozite pe venituri din salarii, dobânzi şi penalităţi neachitate.
Ovidiu Tender nu ştie ce e cu aceste datorii. „Habar n-am”, a spus acesta.

Directorul Vulcan, Adrian Volintiru, precizează că datoriile cu care figurează compania la Fisc s-au făcut din cauza achiziţiilor mari de materii prime. „Am avut încărcare mare pe producţie şi achiziţie de materii prime. Avem dosarul de cerere de reeşalonare la ANAF şi aşteptăm aprobarea”, arată acesta. Declaraţia lui Volintiru nu explică, însă, de ce Vulcan figurează cu restanţe la plata impozitelor pe veniturile salariaţilor.

Gabriel Comănescu – 13 milioane de lei

Gabriel Comănescu este locul nouă în topul bogaţilor României cu o avere de 600 de milioane de euro. Compania sa prin care derulează majoritatea afacerilor este Upetrom 1 Mai Ploieşti care deţine alte firme ce activează în domeniul forajului marin, construcţiei de echipamente pentru industria petrolieră sau turism. Are oficii în Anglia, Olanda, Moscova şi Cipru şi a lucrat sau lucrează  pentru giganţi internaţionali precum Gazprom, Pemex, E.ON şi OMV. Cu toate acestea, la finele primelor trei trimestre ale acestui an, Upetrom datora statului 13 milioane de lei cea mai mare parte reprezentând TVA neachitat. Potrivit purtătorului de cuvânt al companiei Radu Petrescu, s-a depus, la Fisc, o cerere de compensare a acestor datorii. “Urmează să ni se aprobe această compensare”, a precizat Petrescu.

Fraţii Micula – 200 de milioane de lei

Pe locul 21 în topul celor mai bogaţi români îi găsim pe fraţii bihoreni Ioan şi Viorel Micula cotaţi cu o avere de 210 milioane de euro. Ei au afaceri în industria alimentară, retail, presă şi turism. Firma de care se leagă numele lor este European Drinks care, un moment dat, vindea mai multe sucuri în România decât Coca Cola. Cealaltă companie din grup care face produse alimentare are o datorie neplătită la Fisc de aproape 200 de milioane de lei.

Împotriva tuturor companiilor amintite în acest text s-a declanşat procedura de executare silită.