Cei mai mari acţionari ai Cemacon vor lansa o ofertă de preluare a companiei

Cei mai mari acţionari ai Cemacon (CEON) - fondul de investiţii KJK Fund SICAV-SIF, SSIF Broker (BRK) şi firma Andrei&Andrei Consultanţă, deţinută de fondatorul Casei de Insolvenţă Transilvania, Andrei Cionca - vor lansa o ofertă de preluare a producătorului de cărămizi.
Economica.net - vin, 11 oct. 2013, 12:31
Cei mai mari acţionari ai Cemacon vor lansa o ofertă de preluare a companiei

Fondul de investiţii KJK Fund SICAV-SIF, SSIF Broker, firma Andrei&Andrei Consultanţă au încheiat miercuri un acord în baza căruia vor acţiona concertat în ceea ce priveşte deciziile referitoare la producătorul de cărămizi. În baza acestui acord, cei trei acţionari împreună cu Casa de Insolvenţă Transilvania şi alte cinci persoane fizice, printre care şi Andrei Cionca, deţin cumulat 65,85% din acţiunile Cemacon.

Fodul de investiţii KJK Fund II SICAV-SIF, cu sediul în Luxembourg, are 29,2% din acţiunile Cemacon, Cionca, casa de insolvenţă, firma de consultanţă şi patru persoane fizice deţin 21,82%, iar SSSIF Broker are un pachet reprezentând 14,83% din titluri.

Potrivit legislaţiei pieţei de capital, investitorii care controlează direct sau împreună cu alte persoane peste 33% din acţiunile unei companii listate trebuie să lanseze o ofertă de preluare pentru restul titlurilor.

Contactat de MEDIAFAX, directorul general al SSIF Broker, Grigore Chiş, a declarat că va fi lansată o ofertă în termen de cel mult două luni, termenul prevăzut de legislaţie pentru o astfel de operaţiune.

„Vom face oferta de preluare, conform prevederilor legale. Ne vom îndeplini toate obligaţiile legale care decurg din acel acord”, a declarat Chiş pentru MEDIAFAX.

Legislaţia prevede că preţul din ofertă preluare poate fi stabilit prin mai multe metode, una dintre acestea prevăzând ca preţul să fie „cel puţin egal cu cel mai mare preţ plătit de ofertant sau de persoanele cu care acesta acţionează în mod concertat în perioada de 12 luni anterioară ofertei”.

Potrivit raportărilor transmise Bursei, cel mai mare preţ a fost plătit la începutul lunii martie, când SSIF Broker a cumpărat titluri Cemacon la un preţ de 0,05 lei/acţiune.

Dacă oferta va fi lansată la acest preţ, vânzătorii vor încasa aproximativ 4,5 milioane lei (cu puţin peste 1 milion de euro).

Dacă nu poate fi aplicată prevederea referitoare la cel mai mare preţ plătit de unul dintre ofertanţi, la stabilirea cotaţiei se va ţine cont cel puţin de preţul mediu ponderat de tranzacţionare al acţiunilor în ultimele 12 luni anterior derulării ofertei, valoarea activului net al companiei, conform ultimei situaţii financiare auditate, şi valoarea acţiunilor rezultate dintr-o expertiză, efectuată de un evaluator independent, în conformitate cu standardele internaţionale de evaluare.
Cemacon a înregistrat în primele şapte luni ale acestui an un avans al vânzărilor de 40% în valoare şi 36% în volum şi estimează că va încheia 2013 cu afaceri de 50 milioane lei, mai mari cu 40% faţă de 2012.

Liviu Stoleru, directorul general şi preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei, a declarat recent pentru MEDIAFAX că producătorul de cărămizi vrea să vândă platforma pe care o deţine în centrul oraşului Zalău, care cuprinde vechea linie de producţie, închisă în 2011, şi un teren de 6 hectare, tranzacţii din care îşi propune să încaseze 7-8 milioane euro.

„După inaugurarea fabricii noi din Recea (judeţul Sălaj), în septembrie 2010, am ajuns la o capacitate foarte ridicată, astfel că funcţionarea liniei vechi din Zalău, care avea şi costuri mai ridicate, nu se mai justifica. Fabrica veche, închisă în 2011, este amplasată în apropiere de centrul oraşului, pe o platformă de 6 hectare. Vânzarea acestor active este o idee pentru a mai uşura din povara creditelor”, a afirmat Stoleru.

Compania negociază cu BCR restructurarea unui credit în valoare de 26-27 milioane euro la momentul accesării, utilizat pentru construcţia fabricii de cărămizi din Recea.

Preţul acţiunilor Cemacon a urcat cu aproape 15% în şedinţa bursieră de vineri, la 0,0447 lei, în urma anunţării acordului dintre fondul de investiţii KJK Fund SICAV-SIF, SSIF Broker şi firma Andrei&Andrei Consultanţă. Raportat la această cotaţie, capitalizarea bursieră a Cemacon este de 11,7 milioane lei (2,6 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele din Sănătate
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele ...
PNL îşi asumă un angajament ferm, că până în 2028 salariile din Educaţie vor ajunge la acelaşi nivel cu cele din Sănătate, a transmis luni preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, la o......
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Ministerul Finanţelor a lansat luni seara, în dezbatere, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru înfiinţarea Programului ...
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a anunţat luni, la Kiev, un ajutor suplimentar din partea Germaniei pentru ...
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a adoptat, luni, în plen, proiectul de modificare a Legii pensiilor militare, cu amendamente, prin care se prevede ...