Cei mai mari brokeri români. Cât de mari au fost tranzacţiile lor la Bursă în 2014

04 01. 2015
bucurie_la_bursa_16491900

Marile oferte publice iniţiale (IPO) de acţiuni  scot în evidenţă capacitatea de plasament  a intermediarilor care fac parte  din reţele financiare internaţionale, în absenţa ofertelor mici, la care ar avea şanse de acces şi casele de brokeraj autohtone mai mici. Astfel,  Raiffeisen Bank (România) se plasează pentru al doilea an consecutiv  pe primul loc în TOPUL 2014, al celor mai mari intermediari la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu tranzacţii de peste 7,6 miliarde de lei.

Numai IPO Electrica (EL) a pus pe piaţa BVB acţiuni în valoare de 1,95 de miliarde de lei şi, de la listarea din 4 iulie 2014, s-au derulat deja tranzacţii de peste 2,1 miliarde de lei. Raiffeisen Bank  ca şi cea mare casă de brokeraj românească, Swiss Capital (pe locul al II-lea în TOP 10 2014 – Brokeri Bursă, cu aproape şase miliarde de mlei) au intermediat IPO Electrica, dar şi o mare parte din tranzacţiile ulterioare din piaţă.

Chiar şi fără să fi fost intermediare ale marilor IPO-uri ale statului, casele de brokeraj româneşti  SSIF Broker Cluj Napoca (BRK), IFB Finwest  Arad şi Tradeville Bucureşti sunt în TOP 10 2014 – Brokeri Bursă, pe locul 6, respectiv 8 şi 10, inclusiv ca urmare a participării atât la marile oferte publice (indirect), cât şi la tranzacţiile cu titlurile respective,  care au urmat ofertelor.

SSIF Broker Cluj Napoca (BRK), singura casă de brokeraj listată ea însăşi la cota Bursei, a reuşit să intermedieze anul trecut tranzacţii de aproape 1,33 miliarde de lei. IFB Finwest  Arad şi Tradeville Bucureşti  au tranzacţionat instrumente financiare (mai ales acţiuni) la BVB de aproape 618, respectiv 536 milioane de lei.

Cei mai activi brokeri de la BVB au profitat, de asemeni şi de tranzacţiile cu acţiunile Romgaz (SNG) şi Neclearelectrica (SNN), ale căror IPO-uri au avut loc  în 2013. În afară de IPO Electrica, Swiss Capital  a mai intermediat şi multe din tranzacţiile cu acţiuni ale Fondului Proprietatea. Pe locul  al III-lea în TOP TOP 10 2014 – Brokeri Bursă este casa de brokeraj cehă Wood & Company Financial Services cu tranzacţii de aproape 3,1 miliarde de lei.

Cu acţiunile Romgaz (SNG) s-au făcut tranzacţii de 1,36 miliarde de lei, anul trecut (20145), iar cu acţiunile Nuclearelectrica (SNN) – tranzacţii de peste 155 milioane de lei.
Brokerii de pe primele trei locuri, au acaparat o cotă de piaţă de peste 57% din valoarea totală a tranzacţiilor la BVB din 2014.

În TOP 10 2014 – Brokeri Bursă se mai află Banca Comercială  Română (locul IV), cu peste  2,1  miliarde  de lei,  BRD Groupe Societe Generale cu 1,9 miliarde de lei (locul V), casa de brokeraj a Băncii Transilvania, BT Securities Cluj Napoca, cu 780 de milioane de lei (locul VII) şi Raiffeisen Centrobank  AG (locul IX) cu 553 de milioane de lei.

Urmează pe locul 11 în TOP 10 2014 – Brokeri Bursă o casă de brokeraj belgiană, care s-a retras de pe piaţa noastră, KBC Securities N.V. cu 522,5 milioane de lei şi o cotă de piaţă de doar 1,8% din totalul trabzacţiilor de anul trecut de la BVB.

Doar 11 case de brokeraj au mai reuşit tranzacţii de peste 100 de milioane de lei anul trecut, astfel încât să poată spera la supravieţuire pe o piaţă abia a reuşit să treacă peste pragul simbolic al mediei zilnice de 10 milioane de euro. Brokerii înşişi obişnuiesc să spună că sub acest prag nu merită să iasă din casă.  

La BVB au mai rămas active doar 38 de case de brokeraj invclusiv cinci bănci.