În cea ce priveşte naţionalitatea investitorilor în locuinţe, cei mai mulţi sunt români, peste 70%, fiind urmaţi de cetăţeni din Israel, Germania, Franţa şi Italia.
Conform analizei, în ultimul an, ponderea investitorilor români a crescut uşor.
Majoritatea investitorilor achiziţionează unul sau două apartamente şi le păstrează închiriate, acestea având un randament bun, între 5 şi 7% pe an. Este agreată şi varianta de a cumpăra apartamente finalizate sau apartamente care sunt deja închiriate şi sunt preluate cu chiriaş.
Pentru cei cu un apetit de risc puţin mai mare, dar şi cu un profit mai bun, există posibilitatea de a achiziţiona proprietăţile în stadiu de proiect, în acest caz fiind un preţ de cumpărare cu discount.
‘Există şi un alt tip de investitori, care cumpără în acelaşi proiect un pachet de apartamente şi menţin un portofoliu de apartamente, fie închiriate, fie pentru revânzare. De obicei, aceşti investitori au angajaţi şi un property manager, cel care gestionează relaţia cu toţi chiriaşii sau cu potenţialii cumpărători’, spun analiştii.
Mai există şi tipul de investitori cu un apetit mai mare spre risc, cei care încep dezvoltarea proiectelor imobiliare sau care intră in asociere în astfel de proiecte. În acest caz, randamentele sunt de peste 25% pe an, se mai arată în studiul realizat de compania de consultanţă imobiliară Nordis.