Cei mai mulţi români lucrează în comerţ. Cinci companii fac o treime din afacerile rulate în tot sectorul

Cei mai mulţi români lucrează în comerţ. Peste 400.000 de români lucrează în acest sector, adică 10.9% din totalul forţei de muncă. Sectorul este dominat de cinci companii care realizează o treime din afacerile rulate în acest sector: OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream, Kaufland România, Lukoil România, Carrefour România, arată o analiză a ICAP România. 
Economica.net - joi, 21 ian. 2016, 12:19
Cei mai mulţi români lucrează în comerţ. Cinci companii fac o treime din afacerile rulate în tot sectorul

ICAP Romania a analizat raportările companiilor din România din anul fiscal  2014, din perspectiva primelor 10 sectoare din economie care angajează aproape jumătate din forţă de muncă din România. Aceste sectoare sunt: Comerţ cu amănuntul, cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor; Comerţ cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete; Transporturi terestre şi transporturi prin conducte; Construcţii de clădiri; Industria alimentară; Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte; Fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor; Activităţi de investigaţii şi protecţie; Lucrări speciale de construcţii; Restaurante şi alte activităţi de servicii de alimentaţie.

În aceste sectoare economice lucrează 1.88 milioane de angajaţi, în creştere cu 2% faţă de anul 2013. Primele trei sectoare antemenţionate angajează jumătate din forţă de muncă activă în cele 10 sectoare, şi aproape un sfert din forţa de muncă care activează în firmele care au depus raportări pentru anul fiscal 2014.

Cele 10 sectoare menţionate anterior concentrează 48% din forţa de muncă totală din România şi 53% din afacerile rulate de firmele care au făcut raportări pentru 2014, în creştere cu 6.2% faţă de 2013. 

Cei mai mulţi români lucrează în comerţ. Peste 400.000 de români lucrează în acest sector, adică 10.9% din totalul forţei de muncă. Sectorul este dominat de cinci companii care realizează o treime din afacerile rulate în acest sector: OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream, Kaufland România, Lukoil România, Carrefour România.

ICAP România a ajuns la concluzia ca sectoarele din care au migrat în ultima perioada segmente importante ale forţei de muncă sunt industria prelucrătoare, agricultură, construcţiile şi învăţământul.

Transferul de forţă de muncă s-a făcut, printre altele, şi către zona antreprenorială, în special către comerţ, însă acest lucru este departe de a fi perceput ca un element cu influenţă pozitivă majoră din cauza unor factori obiectivi. În România activează aproape 200.000 de companii mici şi mijlocii în acest domeniu.

Majoritatea companiilor mici şi medii din România îşi bazează activitatea pe un concept de afaceri cu o valoare adăugată mică – cumpără de la producători şi vând către alte companii, spre deosebire de o abordare bazată pe producţie sau cercetare – domenii care presupun însă un necesar de capital mult mai mare, respectiv de o calificare înaltă.

ICAP România este furnizor de soluţii integrate de afaceri: soluţii de management al riscului de credit, managementul creanţelor, consultanţă în management, soluţii de personal, soluţii de marketing în România, Bulgaria, Grecia, Serbia, Cipru şi Turcia.
ICAP România este parte a ICAP Group, cel mai mare furnizor de Informaţii de Afaceri şi de Consultanţă din Sud-Estul Europei şi partener exclusiv în România, Bulgaria şi Grecia al Dun & Bradstreet (D&B), leader-ul mondial în furnizarea Serviciilor de Credit Risk şi Informaţii de Afaceri.

Te-ar mai putea interesa și
Sectorul în care lipsa lichidității creează probleme mari: ”Poți să ai profit, dacă n-ai lichiditate, falimentezi”
Sectorul în care lipsa lichidității creează probleme mari: ”Poți să ai profit, dacă n-ai lichiditate, falimentezi”
Lipsa lichidității creează probleme mari în agricultură, într-un an în care seceta a calamitat producția agricolă în multe zone din țară. Măsurile anunțate de guvernanți, printre care......
Ce-și doresc românii sub bradul de Crăciun? Femeile și generația Z au predilecție pentru daruri în bani, chiar dacă anul acesta cadourile se cumpără preponderent din economii
Ce-și doresc românii sub bradul de Crăciun? Femeile și generația Z au predilecție pentru daruri în bani, chiar dacă ...
Anul acesta, cadourile de Crăciun se cumpără cu fondurile din economii (53% dintre respondenți), nu cu bani împrumutați ...
Polonia vrea să accelereze aprobările pentru Ofertele Publice Inițiale, ca să facă mai atractivă Bursa din Varșovia
Polonia vrea să accelereze aprobările pentru Ofertele Publice Inițiale, ca să facă mai atractivă Bursa din Varșovia
Autoritatea de Supervizare Financiară din Polonia (KNF) caută să accelereze aprobările pentru Ofertele Publice Iniţiale ...
Rusia suspendă exportul de uraniu îmbogățit către Statele Unite
Rusia suspendă exportul de uraniu îmbogățit către Statele Unite
Rusia, cel mai mare furnizor de uraniu îmbogăţit din lume, a anunţat vineri că a impus restricţii temporare asupra ...