Cele mai noi firme de asigurare intrate pe piața RCA din România, ambele sub formă de sucursale directe ale unor asigurători înregistrați în afara țării, au înregistrat creșteri substanțiale după ieșirea din piață a fostului lider din RCA, Euroins.
Cele două societăți sunt Axeria Iard, venită în România ca o sucursală directă a companiei cu același nume înregistrată și supravegheată în Franța, și Hellas Direct (HD Insurance), sucursală a unei firme înregistrate în Cipru și extrem de activă pe piața din Grecia. Axeria a venit pe piață în decembrie 2021, iar HD a debutat în toamna lui 2022. Francezii sunt, de fapt, continuatorii Watford Insurance, firmă construită în jurul unor contracte de reasigurare cu gigantul american Arch (care era și acționar) și fortață să iasă de pe piața europeană în contextul Brexit, având în vedere că era înregistrată în Gibraltar, un teritoriu din jurisdicția Regatului Unit.
AICI mai multe detalii despre cine este Axeria Iard
HD funcționează în baza a două parteneriate concretizate în înființarea unor societăți în care este acționar alături de jucători din piața de distribuție și nu numai. Una dintre firme este construită împreună cu Safety Broker, liderul brokerajului, iar cealaltă împreună cu Autonom, companie din domeniul mobilității devenită recent acționar la Millenium Broker și la Păvălașcu Risk Consulting, societate specializată în regularizarea daunelor.
Cota Axeria din vânzările zilnice s-a dublat față de media obișnuită. HD explodase înainte de prăbușirea Euroins și a ajuns deja să controleze o parte notabilă din vânzări
Datele de vânzări analizate de Economica arată că Axeria Iard avea, la începutul lunii martie, o cotă de piață de peste 6% din Primele Brute Subscrise (PBS) pe RCA și peste 8% din numărul de contracte în vigoare. După 17 martie, când Euroins a ieșit practic din piață, cota zilnică de vânzări, arată datele brokerilor, a urcat la circa 11% din PBS, ponderea în totalul contractelor fiind de 15%, după cum a mai arătat Economica.
În cazul HD Insurance, creșterea în 2023 a fost una remarcabilă chiar înainte de prăbușirea Euroins. Societatea cipriotă a ajuns, la final de februarie, să controleze în jur de 5% din toate primele intermediate de brokeri, conform calculelor noastre, un procent semnificativ, având în vedere că venea de la sub 1%, cât avea la final de 2022.
După 17 martie, media zilnică a urcat la peste 7% din PBS, în timp ce ponderea în totalul contractelor a depășit 2%, relevă calculele noastre. Este de așteptat ca viteza de creștere a celor două societăți să se diminueze în următoarea perioadă, având în vedere că va veni și plafonarea tarifelor și, în plus, sunt totuși societăți cu capacitate de preluarea a riscurilor mică spre medie.
O creștere foarte mare a vânzărilor, având în vedere că vorbim despre RCA, ar duce de la sine și nevoia de a majora capitalurile, pe măsură ce crește expunerea, iar capitalul este scump în această perioadă.
Cui se adresează cele două firme și ce șoferi cu ce mașini primesc cele mai bune oferte
În primul rând se îndreaptă aproape exclusiv către persoane fizice. În al doilea rând, țintesc zonele cu riscuri mai mici. Astfel, Axeria are oferte bune, sub concurență, mai ales pentru mașinile cu capacitate cilindrică mică și medie, conduse de șoferi cu vârsta peste 30 de ani. Nu în ultimul rând, Axeria pare că țintește zonele rurale și orașele mici, cu populație sub 20.000 de locuitori, acolo unde numărul și valoarea daunelor este redusă. Așadar, acest tip de șoferi primesc oferte mai bune. De altfel, politica societății supravegheate din Franța este vizibilă și din valoarea primei medii.
Conform datelor de vânzare din perioada 17 – 23 martie, Axeria a înregistrat o primă medie de doar puțin peste 700 de lei, în timp ce primel două clasate în topul vânzărilor, Groupama și Allianz Țiriac înregistrau o primă medie de 925, respectiv 1.570 de lei. Aceasta arată că Axeria merge către zone unde daunele au o valoare mică, precum cele descrise mai sus, în timp ce societățile mari de la vârf iau și riscuri de top cum ar fi, de exemplu, camioane sau autocare ori autovehicule cu motor mare conduse de tineri.
De partea cealaltă, HD Insurance pare să fi avut o politică mai prudentă de preț, până la prăbușirea Euroins. Diferența semnificativă dintre cota de piață în PBS (5%) și ponderea în numărul de contracte (doar puțin peste 2%) sugerează că ciprioții au vândut mai degrabă la prețuri mari. Este cumva surprinzător, având în vedere că intermediarii cu care lucrează au anunțat că strategia HD este cumva asemănătoarea celei aplicate de Axeria, adică concentrare către zone cu valori mici ale daunei. Totuși, datele de după 17 martie arată un alt tip de politică. Între 17 și 23 martie, prima medie a fost de doar 690 de lei, sub concurență, cota de piață în PBS fiind aproximativ egală cu cea din numărul de contracte vândute.