Consiliul de Supraveghere este format din şapte membri, iar trei dintre aceştia au făcut parte şi din vechiul consiliu. Noua componenţă a Consiliului de Supraveghere a fost aleasă într-o adunare generală a acţionarilor derulată la finele săptămânii trecute.
Din vechiul consiliu au primit un nou mandat Georgiana Porumbel, Dorin Cătălin Spătaru şi reprezentantul Fondului Proprietatea, Daniel Adrian Naftali.
Porumbel coordonează departamentele Legal, Comercial şi Achiziţii la Pirelli & C.ECO Tehnology Ro, parte a grupului italian Pirelli, iar Spătaru este directorul general al producătorului şi distribuitorului de materiale de construcţii Selena România.
Anterior adunării generale de la finele săptămânii trecute Fondul Proprietatea, acţionar semnificativ al Complexului Energetic Oltenia, avea doi reprezentanţi în Consiliul de Supraveghere, respectiv pe Naftali şi pe Radu Mircea Florescu.
Noul Consiliul de Supraveghere este format din şeful OPSPI Gabriel Dumitraşcu, Ioan Mihăilă (consilier al ministrului delegat pentru energie Constantin Niţă), Răzvan Purdilă (director în cadrul Transelectrica şi fost membru în CS la CE Oltenia îl ultimele trei luni ale anului trecut), precum şi Alin Chițu (senior manager la Ţucă Zbârcea & Asociații). Chiţu este şi membru în Consiliul de Administraţie al Imprimeriei Naţionale, poziţie pe care o ocupă din noiembrie 2012.
Din fostul Consiliu de Supraveghere ay făcut parte Marius Eugen Untescu (director în cadrul Ministerului Economiei), Alexandru Alexe (director în cadrul OPSPI) şi Georgel Călin (adjunct – şef serviciu în cadrul Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului), Georgiana Porumbel, Dorin Cătălin Spătaru, Daniel Adrian Naftali şi de Radu Mircea Florescu, ultimii dou reprezentanţi ai Fondului Proprietatea.
Alexe şi Călin au fost numiţi în Consiliul de Supraveghere la începutul acestui an.
Complexului Energetic Oltenia a fost înfiinţat anul trecut prin fuziunea complexelor energetice Craiova, Rovinari şi Turceni cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.
Ministerul Economiei deţine 77,17% din companie, Termoelectrica 0,84%, iar Societatea Comercială pentru Închiderea şi Conservarea Minelor are o participaţie de 0,44%.
Singurul acţionar privat al producătorului de electricitate este Fondul Proprietatea, cu un pachet reprezentând 21,53% din titluri.
Conform scrisorii de intenţie transmisă FMI, Guvernul ia în calcul să îşi „reevalueze paşii” în cazul CE Oltenia şi se gândeşte la un parteneriat mixt cu o companie privată sau chiar privatizarea majoritară cu un investitor strategic.
Privatizarea Complexului Energetic Oltenia a fost luată în calcul şi la începutul acestui an în discuţiile cu FMI, dar premierul Victor Ponta a anunţat atunci că nu se pune problema cedării pachetului majoritar de acţiuni, pentru că societatea este pe profit, are management privat şi a semnat o investiţie de un miliard de dolari la Rovinari, şeful Executivului arătând că doar 15% dintre acţiuni vor fi listate pe bursă.