Cel mai bine vândute pariuri financiare din România. Cei mai activi brokeri

Contractul futures pe indicele bursier Dow Jones Industrial, al bursei din New York, a avut cea mai mare lichiditate, luna trecută, la bursa din Sibiu, SIBEX, acoperind peste 53% din volumul pieţei.  Pariurile futures pe cursurile valutare ale euro şi dolarului faţă de leu vin pe locul 2 cu aproape 16%.
Adrian N. Ionescu - mar, 01 mai 2012, 19:58
Cel mai bine vândute pariuri financiare din România. Cei mai activi brokeri

Contractele futures sunt instrumente financiare derivate standardizate, prin care se tranzacţionează active sau alte instrumente financiare cu livrare teoretică la o anumită dată şi la un anumit preţ.

Pe marile pieţe, ţiţeiul sau aurul, de pildă,  se pot vinde astfel, dar pe bursele de  derivate nu are loc „livrarea fizică“, obligaţiile de plată stingându-se prin contracte de sens invers (cele de cumpărare se compensează cu contracte de vânzare a aceleiaşi cantităţi de active).

Contractele futures sunt folosite ca instrumente de management al riscului (se pariază pe preţuri mai mari decât cele ale unor contracte reale, pentru a se acoperi eventualele pierderi din variaţiile de piaţă).

Contractul futures pe indicele american Dow Jones Industrial (DJIA)  este un mod de a paria pe variaţiile acestuia, cel mai urmărit indice bursier din lume, căci puţini dintre  jucătorii din România au portofolii de acţiuni similare cu cele din coşul indicelui, astfel încât să folosească piaţa futures ca instrument de management al riscului.

La fel, puţini dintre cei care au tranzacţionat contractul pe preţul aurului (2,4% din  totalul contractelor de la SIbex de luna trecută) au făcut tranzacţii reale cu aur.

Cea mai activă casă de brokeraj de la bursa din Sibiu este WBS România, controlată de Cristian Sima, actualul şef al SIBEX, până la preluarea funcţiei de preşedinte al bursei. WBS a intermediat peste 61% din contractele de luna trecută.

Cea mai mare casă de brokeraj online, Tradeville, este pe locul 2, la mare depărtare de WBS, cu 10% din contractele intermediate. O urmează Estinvest (7,2%), SSIF broker Cluj Napoca (6,7%) şi Intercapital Invest(5,5%).

 

Te-ar mai putea interesa și
Ajutor de stat de 2 milioane de lei pentru achiziția de motorină folosită în acvacultură. Cât primesc producătorii pe litru
Ajutor de stat de 2 milioane de lei pentru achiziția de motorină folosită în acvacultură. Cât primesc producătorii ...
Operatorii economici din domeniul acvaculturii vor primi între 1,746 lei și 2,213 lei pe litrul de motorină folosit în activitățile specifice sectorului, în anii 2024 și 2025, potrivit unei......
Bihorul rămâne în „carantină” din cauza pestei rumegătoarelor mici. CE: Datele disponibile privind supravegherea bolii rămân insuficiente
Bihorul rămâne în „carantină” din cauza pestei rumegătoarelor mici. CE: Datele disponibile privind supravegherea ...
Crescătorii de oi și capre din Bihor ar fi trebuit să-și poată relua livrările de animale vii în afara județului ...
SUA a suspendat vânzarea de motoare de avion către chinezii de la COMAC
SUA a suspendat vânzarea de motoare de avion către chinezii de la COMAC
SUA au suspendat vânzările către China pentru anumite tehnologii sensibile americane, inclusiv cele care au legătură ...
Life is Hard, afaceri în scădere în primul trimestru
Life is Hard, afaceri în scădere în primul trimestru
Compania de tehnologie Life is Hard, listată la Bursa de Valori București, a înregistrat o cifră de afaceri de 9,51 milioane ...