Cel mai bogat chinez – Fondatorul Alibaba Group a revenit pe locul întâi în topul miliardarilor din China

Jack Ma, fondatorul Alibaba Group Holding Ltd, cel mai mare retailer online de pe piaţa chineză, şi-a recâştigat titlul de cel mai bogat antreprenor din China, potrivit clasamentului publicat joi de publicaţia Hurun, în special datorită valorii mai ridicate a companiei sale de plăţi Ant Financial, informează Financial Times (FT).
Economica.net - mie, 10 oct. 2018, 12:16
Cel mai bogat chinez - Fondatorul Alibaba Group a revenit pe locul întâi în topul miliardarilor din China

Jack Ma, în vârstă de 54 de ani, a anunţat recent că în septembrie 2019 va demisiona din funcţia de preşedinte al Alibaba Group. Compania are peste 66.000 de angajaţi cu normă întreagă şi o capitalizare bursieră de aproximativ 420 miliarde de dolari.

Averea lui Jack Ma a crescut cu peste o treime, la 39 de miliarde de dolari, conform datelor Hurun, după ce în urma strângerii de fonduri din aprilie a evaluat Ant Financial la 150 de miliarde de dolari.

Ultima dată când şeful Alibaba a fost desemnat cel mai bogat om de afaceri din China a fost în 2014.

Fost profesor de engleză, Jack Ma a înfiinţat Alibaba în 1999, veniturile companiei ajungând în trimestrul doi la 80,9 miliarde de yuani (11,8 miliarde de dolari), în creştere cu 61% faţă de anul trecut.

Conform datelor Hurun, Jack Ma l-a depăşit pe magnatul din sectorul imobiliar Xu Jiayin, fondatorul dezvoltatorului Evergrande, a cărui avere a scăzut cu 14%, la 36 de miliarde de dolari, din cauza încetinirii vânzărilor de proprietăţi imobiliare.

Pony Ma, fondatorul principalului rival chinez al Alibaba – Tencent – a pierdut o poziţie, fiind acum pe locul trei, cu o avere estimată la 35 de miliarde de dolari. Este pentru prima dată când i-a scăzut averea de când a intrat în top, în 2005.

Încetinirea economiei chineze a afectat şi câştigurile celor mai bogaţi cetăţeni. Numărul persoanelor care au depăşit pragul de două miliarde de yuani (290 de milioane de dolari) a scăzut cu 456 anul acesta, la 1.893. Este cel mai semnificativ declin de când s-a început publicarea listei, în urmă cu 20 de ani, şi reflectă „scăderea cotaţiilor bursiere, încetinirea economiei şi războiul comercial dintre SUA şi China”, a afirmat Rupert Hoogewerf, fondatorul Hurun.

Te-ar mai putea interesa și
Cheltuielile pentru cercetare-dezvoltare, din 2023, au reprezentat doar 0,51% din PIB
Cheltuielile pentru cercetare-dezvoltare, din 2023, au reprezentat doar 0,51% din PIB
Cheltuielile efectuate în anul 2023 pentru cercetare-dezvoltare au însumat 8,288 miliarde de lei, reprezentând 0,51% din Produsul intern brut, din care pentru sectorul public 0,19% şi pentru......
Pre-vânzarea cu cel mai mare succes din crypto se apropie de final: Ce oportunități de investiție ne oferă piața
Pre-vânzarea cu cel mai mare succes din crypto se apropie de final: Ce oportunități de investiție ne oferă piața
Bitcoin rămâne liderul incontenstabil al pieței cripto și își menține reputația ca fiind cel mai de încredere activ ...
Companii de top, premiate la Gala Excelenței 2024 de către Intesa Sanpaolo Bank și First Bank
Companii de top, premiate la Gala Excelenței 2024 de către Intesa Sanpaolo Bank și First Bank
Intesa Sanpaolo Bank Romania și First Bank, subsidiare locale ale grupului bancar Intesa Sanpaolo, au găzduit la Muzeul ...
Dacia Duster, printre cele șapte finaliste Car Of The Year 2025
Dacia Duster, printre cele șapte finaliste Car Of The Year 2025
Dintre cele două modele asamblate în România selectate între cele 42 care participă la Car Of The Year 2025, unul a ...