Cel mai bogat om din Ucraina îşi cheamă angajaţii la proteste împotriva separatiştilor proruşi

Miliardarul ucrainean Rinat Ahmetov, care se bucură de o influenţă considerabilă în estul Ucrainei, a chemat marţi angajaţii din uzinele sale la un protest paşnic împotriva separatiştilor proruşi care controlează regiunile Doneţk şi Lugansk şi vor duce, potrivit lui, la un 'genocid' în Donbas, relatează AFP, Ukrainska Pravda şi RIA Novosti.
Economica.net - mar, 20 mai 2014, 09:47
Cel mai bogat om din Ucraina îşi cheamă angajaţii la proteste împotriva separatiştilor proruşi

‘Fac apel la toţi angajaţii mei din întregul Donbas să iasă la un protest paşnic în faţa întreprinderilor unde lucrează’, a declarat oligarhul ucrainean, într-un comunicat al holdingului său, System Capital Management (SCM).

‘Manifestaţia va începe la prânz (09:00 GMT) la semnalul sirenei care va răsuna la toate întreprinderile din Donbas în sprijinul păcii şi împotriva băii de sânge’, a indicat Ahmetov, a cărui voce este foarte ascultată în regiune.

O mare manifestaţie era prevăzută la Mariupol, în sud-est, dar miliardarul ucrainean a estimat că întrucât există riscul ca ‘oameni înarmaţi să tragă în persoane paşnice’ este preferabil ca marşul să fie amânat şi să fie organizate acţiuni în apropiere de uzine.

Rinat Ahmetov, un magnat în domeniile cărbunelui şi oţelului, cu aproximativ 300.000 de angajaţi pe statul de plată, dispune de întreprinderi în tot estul Ucrainei.

Mariupol a fost timp de mai multe zile scena unor confruntări înverşunate între miliţiile proruse şi forţele ucrainene. Calmul a revenit, în special, după ce Ahmetov a intervenit într-o manieră mai fermă.

Miliţii neînarmate au fost înfiinţate din rândul angajaţilor săi pentru a ajuta la restabilirea ordinii în acest oraş-port cu 500.000 de locuitori, situat pe coasta Mării Azov.

Un alt semn al puterii lui Rinat Ahmetov în est – numai contribuţiile uzinei metalurgice Ilici din Mariupol asigură 25% din bugetul total al regiunii Doneţk, una din cele două regiuni din est unde proruşii şi-au proclamat independenţa.

În conflictul care opune Kievul separatiştilor înarmaţi proruşi, Ahmetov a încercat până acum să-şi conserve o poziţie cât mai echilibrată posibil. A afişat ataşamentul faţă de o Ucraină unitară şi a ajutat autorităţile în restabilirea ordinii la Mariupol, însă s-a întâlnit, de asemenea, cu liderii insurgenţilor proruşi din Doneţk.

Încercând să pozeze în om al păcii, el a cerut autorităţilor de la Kiev să pună capăt operaţiunii militare destinate să recâştige controlul asupra estului rebel şi a făcut în acelaşi timp apel la proruşi să renunţe la independenţă şi să negocieze cu puterea de la Kiev.

Te-ar mai putea interesa și
Bătaie între 20 de muncitori români și albanezi pe șantierul stadionului Camp Nou al echipei FC Barcelona. Șase dintre ei au ajuns la spital
Bătaie între 20 de muncitori români și albanezi pe șantierul stadionului Camp Nou al echipei FC Barcelona. Șase dintre ...
În cursul zilei de vineri, aproximativ 20 de bărbați s-au bătut pe șantierul stadionului din Barcelona, iar șase dintre ei, ar fi vorba despre patru albanezi și doi români, au fost răniți....
Prima anvelopă de iarnă din lume. Nouă decenii de la Nokian Kelirengas
Prima anvelopă de iarnă din lume. Nouă decenii de la Nokian Kelirengas
Nokian Tyres evocă trecerea a 90 de ani de la debutul primei anvelope de iarnă din lume. Kelirengas și Hakkapeliitta, ...
Ciucă: Ratingul acordat României de S&P lobal reprezintă o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie în mod direct toţi cetăţenii şi companiile care sunt buni platnici
Ciucă: Ratingul acordat României de S&P lobal reprezintă o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie ...
Ratingul de ţară al acordat României de agenția S&P lobal, de BBB-/A3, este "o dovadă a stabilităţii economice la ...
Liderul conservatorilor germani promite că țara va avea un rol mai important în UE dacă CDU va câștiga alegerile
Liderul conservatorilor germani promite că țara va avea un rol mai important în UE dacă CDU va câștiga alegerile
Liderul Uniunii Creştin-Democrate din Germania (CDU), Friedrich Merz, a promis sâmbătă că ţara sa va avea un rol mai ...