Cel mai bogat om din Ucraina îşi cheamă angajaţii la proteste împotriva separatiştilor proruşi

Economica.net
20 05. 2014
108597__max_news_37559200

‘Fac apel la toţi angajaţii mei din întregul Donbas să iasă la un protest paşnic în faţa întreprinderilor unde lucrează’, a declarat oligarhul ucrainean, într-un comunicat al holdingului său, System Capital Management (SCM).

‘Manifestaţia va începe la prânz (09:00 GMT) la semnalul sirenei care va răsuna la toate întreprinderile din Donbas în sprijinul păcii şi împotriva băii de sânge’, a indicat Ahmetov, a cărui voce este foarte ascultată în regiune.

O mare manifestaţie era prevăzută la Mariupol, în sud-est, dar miliardarul ucrainean a estimat că întrucât există riscul ca ‘oameni înarmaţi să tragă în persoane paşnice’ este preferabil ca marşul să fie amânat şi să fie organizate acţiuni în apropiere de uzine.

Rinat Ahmetov, un magnat în domeniile cărbunelui şi oţelului, cu aproximativ 300.000 de angajaţi pe statul de plată, dispune de întreprinderi în tot estul Ucrainei.

Mariupol a fost timp de mai multe zile scena unor confruntări înverşunate între miliţiile proruse şi forţele ucrainene. Calmul a revenit, în special, după ce Ahmetov a intervenit într-o manieră mai fermă.

Miliţii neînarmate au fost înfiinţate din rândul angajaţilor săi pentru a ajuta la restabilirea ordinii în acest oraş-port cu 500.000 de locuitori, situat pe coasta Mării Azov.

Un alt semn al puterii lui Rinat Ahmetov în est – numai contribuţiile uzinei metalurgice Ilici din Mariupol asigură 25% din bugetul total al regiunii Doneţk, una din cele două regiuni din est unde proruşii şi-au proclamat independenţa.

În conflictul care opune Kievul separatiştilor înarmaţi proruşi, Ahmetov a încercat până acum să-şi conserve o poziţie cât mai echilibrată posibil. A afişat ataşamentul faţă de o Ucraină unitară şi a ajutat autorităţile în restabilirea ordinii la Mariupol, însă s-a întâlnit, de asemenea, cu liderii insurgenţilor proruşi din Doneţk.

Încercând să pozeze în om al păcii, el a cerut autorităţilor de la Kiev să pună capăt operaţiunii militare destinate să recâştige controlul asupra estului rebel şi a făcut în acelaşi timp apel la proruşi să renunţe la independenţă şi să negocieze cu puterea de la Kiev.