5,7 milioane de români vor primi acasă o nouă hârtie, alături de factura de energie electrică. Ce trebuie să facă și ce opțiuni au
Clienții care vor primi acest formular în plic, acasă, odată cu factura aferentă lunii ianuarie, sunt cei care plăteau prețuri reglementate la finalul anului trecut, prețuri care nu mai sunt valabile. Ei trebuie să facă o alegere: fie vor accepta o ofertă concurențială a actualului furnizor, fie schimbă furnizorul, fie nu fac nimic și aleg cea mai costisitoare soluție, aceea de a rămâne și de a plăti prețul de serviciu universal, dar nu acum, ci de la vară.
Formularul poate fi descărcat de aici.
Cum liberalizarea i-a prins totuși nepregătiți pe oameni, ANRE a elaborat un nou ordin. Ceea ce se schimbă acum este că acești 5,7 milioane de clienți care nu au facut nicio alegere vor plăti direct energia la prețul din cea mai bună ofertă concurențială a furnizorului lor, până la jumătatea anului sau până fac o alegere, oricând în acest interval de timp. Ei ar fi trebuit să plătească prețul de serviciu universal.
A doua schimbare este că oamenii vor primi acest Formular de selecție ofertă, pe care îl găsiți atașat.
El va fi trimis odată cu factura consumului pe luna ianuarie.
Ce trebuie să faceți cu el. Aveți trei opțiuni.
Prima opțiune – nu faceți nimic cu Formularul
Prima, cea mai comodă, este să nu faceți nimic, vă uitați la el și apoi îl aruncați. În acest caz, veți plăti în continuare prețul din cea mai bună oferă concurențială a furnizorului dvs, chiar dacă nu ați ales-o – noua reglementare și furnizorul dvs vă oferă acest drept. Dacă însă nu faceți nimic până la 30 iunie, veți ajunge să plătiți prețul se serviciu universal, iar aceasta este cea mai costisitoare dintre dintre opțiunile posibile. Veți primi acest formular de ofertă în fiecare lună, până în iunie.
A doua opțiune – citiți Formularul, dar nu faceți nimic cu el, pentru că schimbați furnizorul
A doua opțiune este, iarăși, să nu faceți nimic cu acest Formular, dar după ce l-ați studiat temeinic înainte. Asta dacă doriți să schimbați direct furnizorul de energie electrică, nu să acceptați o nouă ofertă de la actualul furnizor. Chiar dacă noua reglementare a vrut să ajute clienții mai ales prin a le indica să aleagă o ofertă concurențială de la funizorul lor actual, ei au și opțiunea de a schimba furnizorul cu totul. Nu trebuie să uitați asta!
Cum ar trebui să faceți schimbarea în condiții cât mai avantajoase pt dvs? În primul rând, uitați-vă la primul câmp, cel cu “oferta concurențială cu valoarea cea mai mică”. Acolo aveți prețul, defalcat, din această cea mai bună ofertă a dvs. Amintim că prețul final al energiei este compus din adunarea tuturor acelor componente pe care le vedeți acolo. Și anume, prețul efectiv al enegiei (se mai numește prețul energiei active – cel din prima coloană), la care se adună tarifele de rețea, certificatele verzi, contribuția de cogenerare, acciza și TVA. În final, aveți în penultima colană prețul final al kWh, cu TVA inclus. Vă amintim că din toate componentele, doar prima – prețul energiei diferă de la un furnizor la altul – toate celelalte sunt reglementate.
Așadar, dacă doriți să schimbați furnizorul, comparați acest preț al energiei active din această cea mai bună ofertă a furnizorului dvs. (el este de 0,2 sau 0,3 bani/kWh și este, repetăm, în prima căsuță din tabel) cu cel din celelalte oferte ale altor furnizori. Pentru a compara, puteți alege comparatorul de prețuri al ANRE, unde toți furnizorii își pun ofertele. Puteți compara fie acest preț al energiei active, fie prețul final (cel cu TVA inclus) la ceilalți furnizori, dar aveți grijă să comparați întotdeauna elementele comparabile. De asemenea, dacă găsiți alte oferte cu preț mai mic al energiei active dar cu abonament zilnic, luați în calcul și abonamentul (înmulțiți cu 30 de zile pentru a afla cât plătiți într-o lună) pe care îl însumați cu prețul energiei. Vă amintim că, dacă aveți un consum mare, o ofertă cu abonament ar putea fi mai bună decât una fără abonament. Această cea mai bună ofertă a furnizorului dvs, trecută prima în Formular, este una fără abonament, pentru că așa a stabilit ANRE prin reglementare.
A treia opțiune-alegeți o ofertă din cele prezentate în Formular și semnați un nou contract cu vechiul dvs. furnizor
Cealaltă opțiune este ca, luna aceasta sau în oricare altă lună, să alegeți una dintre ofertele care vă sunt prezentate. Ori cea mai bună, ori pe cea alternativă, după ce vă faceți calculele așa cum am explicat mai sus. În acest caz bifați opțiunea aleasă după care trimiteti formularul cu ce ați selectat către furnizor. Fie prin poștă, fizic, fie scanat/fotografiat și trimis pe e-mail, dacă furnizorul dvs. acceptă această modalitate. În cinci zile de când furnizorul primește formularul cu opțiunea aleasă de dvs, veți fi tarifat pe noul preț ales în baza noului contract de furnizare.
Exemplu de calcul
Vă prezentăm mai jos ce înseamnă, în bani, aceste opțiuni pentru un client CEZ, cu mențiunea că rationamentul este același pentru oriacare alt furnizor mare – Electrica, Enel sau E,On, diferă doar cifrele din oferte.
În primul caz, în care clientul CEZ care nu a ales nimic până acum, și alege să nu facă nimic nici în continuare, nu completează nimic și va plăti energia la prețul din cea mai bună ofertă concurențială a CEZ, care este acum CEZ Rezidențial, adică 0,331 lei/kWh, pentru energia activă. În total, cu toate componentele incluse, 0,778 lei/kWh – preț final din factură sau 77,8 lei pentru o factură de 100 kWh.
Dacă nu face nimic până la finalul lunii iunie, el va plăti după 1 iulie prețul de serviciu universal care se va aplica de atunci. Acum el este de 0,342 lei/kWh, sau, cu toate componentele incluse, 0,793 lei/kWh, preț final din factură, sau 79,3 lei pentru o factură de 100 kWh. Nu știm cât va fi acest preț atunci.
În al doilea caz, în care clientul alege un alt furnizor, folosiți Formularul doar ca să comparați datele cu cele din alte oferte! Nu îl completați!
Trebuie să știți că în comparatorul ANRE există acum 17 oferte cu prețuri mai bune față de cea mai bună ofertă CEZ – ne-am uitat pe oferte cu preț fix, contracte de furnizare pe un an. Prețurile pentru energia activă pleacă de la 0,245 lei/kWh – amintiți-vă că cea mai bună ofertă CEZ cu preț fix și fără abonament este de 0,331 lei/kWh. Așadar, dacă doar prețul energiei vă interesează, și nu și alte servicii asociate ofertei, aveți opțiunile unor furnizori cu un preț mai mic. Ce aveți de făcut este să selectați oferta noului furnizor, să trimiteți un e-mail că doriți să treceți la el pe acea ofertă apoi completați o crerere și trimiteți un set minim de copii – după CI, după ultima factură (eventual), după actul de proprietate al locului de consum. În cel mult 21 de zile sunteți client ai noului furnizor, după ce veți fi citit și semnat noul contract.
În al treilea caz, dacă doriți să rămâneți client CEZ pe cea mai bună ofertă, bifați căsuța aferentă peimei oferte și trimiteți formularul completat către CEZ.
Atenție însă, furnizorul actual vă mai trimite și o ofertă concurențială alternativă, pe care merită să o studiați înainte de a face alegerea. În cazul CEZ este vorba despre oferta alternativă CEZ Eficient, care este una cu un preț al energiei active de 0,275 lei/kWh plus un abonament de 0,32 lei/zi. Merită să vă gândiți la ea dacă doriți să rămâneți la CEZ și dacă aveți un consum mai mare.
Să facem un calcul pentru un consum lunar de 300 kWh. Alegând prima ofertă din Formular, cea mai bună a CEZ, plătiți o factură de circa 233 de lei. Dacă alegeți această ofertă alternativă, care are și abonament, veți plăti undeva la 224 de lei pentru acel consum. Așadar dacă în urma calculului ați alege această ofertă alternativă, o bifați, completați Formularul și îl trimiteți la CEZ urmând a fi facturat pe acest nou preț.
Pe lângă aceste două oferte pe care furnizorii mari sunt obligați să le trimită, ei mai au în portofoliu și altele, fie doar de energie electrică, fie de energie electrică și gaze la pachet, fie cu servicii adăugate, de genul asigurărilor, garantării unor compensații sau prestării unor servicii la instalațiile dvs electrice sau sanitare din casă. Nu este obligatoriu ca doar un preț mic să însemne și cel mai bun contract pentru dvs. De asemenea, trebuie să știți că dacă alegeți factura electronică, prin e-mail, în locul uneia pe hârtie trimisă fizic, prețul energiei va fi mai mic pentru că furnizorul nu mai are costuri cu emiterea și trimiterea facturii tipărite.