Cele mai bune oferte de gaz pentru populație de acum. Economii importante pentru clienții care nu au făcut nici o alegere după 1 iulie
Este vorba despre două oferte în care prețul gazului (marfa-gaz), nu prețul final, este de doar 54 de lei/MWh, adică semnificativ sub prețul reglementat la care s-a făcut liberalizarea pieței, care era de 68 de lei/MWh.
Mai precis este vorba despre două oferte de gaze la acest preț, de la doi furnizori mari de energie electrică dar care au și furnizare de gaze pentru casnici: CEZ și Enel. Ambele au un preț fix pe un an, au abonament zilnic și apar în comparatorul de prețuri al ANRE ca fiind cele mai bune în acest moment. Ambele sunt disponibile până la finalul lunii ianuarie.
CEZ are produsul Gaz Optim Online, cu un preț al mărfii gaz de 54 de lei/MWh, la care de adaugă tariful de transport și tarifele de distribuție specifice fiecărei zone și TVA. Abonamentul este de 0,4 lei/lună pe locul de consum.
Enel are produsul Gaz Online Salut, care, la fel, vine cu un preț al gazului, la fel, de 54 de lei/MWh și un abonament zilnic de 0,45 de lei/lună pe locul de consum.
Aceste prețuri sunt mai bune decât cele pe care le plătesc acum clienții casnici ai mariilor furnizori (E.On și Engie) care, la momentul liberalizării de la 1 iulie, nu au făcut nicio alegere și au rămas să plătească prețurile cu care au venit cei doi mari furnizori în locul celor reglementate. Să facem câteva comparații, alegând un consum lunar de 2 MWh de gaz – adică aproape 190 de metri cubi, adică al unei locuințe mică spre medie care folosește o centrală murală pe gaz pentru încălzire iarna.
La acest consum, în zona de distribuție a Delgaz Grid (deci pentriu clienții E.On), oferta CEZ, cea mai bună la acest moment, înseamnă o factură finală de circa 235 de lei, cu tot cu abonament. Or, în momentul de față, un client E.On care nu a făcut nicio alegere în vară plătește pentru acest consum circa 318 lei. Economia este deci substanțială dacă omul semnează acum un contract cu CEZ pe baza acestei oferte
În zona Distrigaz Sud Rețele (deci pentru clienții Engie, în special), persoanele fizice care nu au schimbat nimic după 1 iulie, plătesc, pentru acest consum, 294 de lei. Oferta CEZ ar aduce o factură lunară, pentru acest consum, de circa 235 de lei, deci, la fel, economia este importantă dacă se schimbă furnizorul.
După liberalizarea pieței de gaze naturale, orice client are dreptul să își schimbe furnizorul de gaze, gratuit, doar acceptând oferta unui alt furnizor și după trimiterea unui set minim de documente. Schimbarea furnizorului se face în 21 de zile.