Ce conţine factura de energie electrică. Cum trebuie citită şi cum obţineţi cel mai bun preţ la energia electrică

În condițiile în care majoritatea clienților casnici sunt în postura de a compara acum oferte de energie electrică, aveți un material explicativ referitor la: din ce este compusă factura, ce înseamnă fiecare componentă, cum puteți compara corect ofertele și cum vă puteți face propriul dumneavoastră calcul.
Economica.net - mar, 05 ian. 2021, 13:16
Ce conţine factura de energie electrică. Cum trebuie citită şi cum obţineţi cel mai bun preţ la energia electrică

Factura dumneavoastră de energie electrică are mai multe componente: prețul propriu zis al energiei active, tarifele de rețea (transport și distribuție a enegiei electrice), contribuția de cogenerare, certificatele verzi, acciza, și apoi TVA.

Ultimele oferte de energie pot presupune și un abonament zilnic, a cărui valoare lunară este egală cu numărul de zile din lună înmulțită cu această valoare zilnică.

Prețul final pe kwh pe care îl plătiți reprezintă însumarea tuturor acestor componente. Ulterior, în funcție de consumul dvs, se înmulțesc nr de kwh consumați într-o lună cu acest preț per kWh, la care se adaugă valoarea abonamentului (dacă există) și rezultă valoarea finală facturii lunare.

Ce înseamnă fiecare

Prețul energiei active este exact prețul energiei electrice din piață pe care furnizorul o cumpără și v-o vinde dumneavoastră pentru ca dvs. să o consumați. El este exprimat în lei/kWh.

Tarifele de rețea sunt, în principal, două: cel de transport, care este unic la nivel național, și cel de distribuție. Sunt opt tarife de distribuție în România, câte unul pentru fiecare zonă de rețea, vom reveni asupra acestui aspect. Ele sunt exprimate în lei/kWh.

Contribuția de cogenerare este o taxă impusă de stat. Valoarea ei este unică la nivel național. Se exprimă în lei/kWh.

Certificatele verzi sunt tot o componentă impusă de stat, pentru susținerea energiei regenerabile. Valoarea este unică la nivel național. Se exprimă în lei/kWh.

Acciza este tot o taxă impusă de stat, modică pentru consumatorii casnici. Se exprimă în lei/kWh. Este modică, și irelevantă pebtru consumatorul casnic, valoarea ei este de 0,5 bani/kWh

Abonamentul zilnic, dacă există, este o componentă variabilă introdusă de furnizor. Valoarea acestuia poate diferi, de la o ofertă la alta. Se exprimă în lei/zi. Valoarea lui totală în factura lunară se determină înmulțind numărul de zile din lună cu valoarea zilnică.

Ce s-a schimbat

Odată cu liberalizarea pieței, ceea ce diferă este DOAR prețul propriu zis al energiei. Și, dacă este cazul, în funcție de ofertă, a apărut și acest abonament zilnic introdus de furnizor, cu valori diferite, funcție de furnizor și ofertă. Toate celelalte componente sunt reglementate de stat și nu se negociază. Atunci când primiți ofertele, majoritatea furnizorilor NU VĂ SPUN prețul final al kilowattului oră, ci doar acest preț propriu-zis al energiei, prețul energiei active. Este și o parte bună aici, pentru că puteți compara mai ușor acest preț cu cel din alte oferte.

Mai jos, vă arătăm un tabel, pentru fiecare județ din țară, cu aceste componente, după care vom calcula, cu titlu de exemplu, o factură pentru ca dvs. să știți apoi cum să evaluați ofertele și să aflați valoarea facturii lunare.


 

Acum, un exemplu de calcul:

Sunteti din București și ați primit o ofertă de 0,329 lei/kWh de la un anumit furnizor. Trebuie să știți că oferte pe care le vedeți cu 0,3 sau 0,2 lei/kWh reprezintă DOAR prețul energiei active, NU prețul final pe care îl veți plăti în factură. Pentru a afla în final cât plătiți, adunăm la acest preț toate celelalte componente – însumăm practic sumele din rîndurile din tabel pentru zona în care vă aflați, în acest caz, Bucureștiul)

Deci vom avea:

0,329 (prețul energiei active) + 0,0188 (tarifele de rețea) + 0,017 (cogenerarea) + 0,062 (certificatele verzi) + 0,005 (acciza). Avem în total 0,601 lei, preț al unui kWh fără TVA. Înmulțim această valoare cu 1,19 și avem un preț final, cel pe care îl plătim, de 0,715 lei/kWh.  

Un alt exemplu de calcul. Oferta cu abonament: 

Sunteți din Brașov și ați primit o ofertă de 0,260 lei/kWh, care însă conține și un abonament zilnic, de 0,24 lei/loc de consum. La fel, dacă ați văzut 0,2 este clar că vorbim doar despre prețul energiei active. Deci pentru a afla cât plătim în final, adăugăm celelalte componente de pe rândul din zona noastră de consum (Brașov este în Transilvania Sud), deocamdată.

Deci repetăm:

0,260 + 0,210 + 0,017 + 0,062 + 0,005. Avem așadar în total un preț al unui kWh, fără TVA, de 0, 55 lei fără TVA. Înmulțit cu 1,19 avem 0,65 lei, preț final de plată pentru un kWh.

ATENȚIE ÎNSĂ, nu este tot! Avem de-a face cu o ofertă cu abonament, deci trebuie să adăugam contravaloarea pe o lună a acestui abonament, plus TVA (dacă nu se specifică altfel) la prețul plătit pentru energie . Adică înmulțim 0,24 cu 30 de zile și apoi cu 1,19. Deci în total 8,56 de lei pe lună, pentru abonament, pe care o adunați la cât plătiți pentru consumul de energie pe o lună și aflați valoarea facturii lunare

Dacă aveți un consum mare, trebuie să știți că opțiunea uneu oferte cu abonament merită luată în seamă. Abonamentul vine însoțit de un preț mai mic pe kWh deci, în funcție de consum, ar putea fi mai avantajos pentru dumneavoastră.

Ambele oferte date de exemplu sunt reale pentru cele două zone de consum.

Ce mai trebuie să știți

Deși majoritatea ofertelor vin cu prețul energiei active (cel cu 0,2 sau 0,3 lei/kWh) mai există oferte care dau un preț mai mare, denumit uneori preț de furnizare. În general, el conține doar primele două componente (primele două linii din tabel), adică doar prețul enegiei active și tarifele reglementate de rețea. Să aveți în vedere acest lucru atunci când faceți comparațiile cu alte oferte și, dacă doriți să aflați cât ați plăti dvs în final pentru această oferta, adunați celelalte componente.

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei coaliţii de guvernare să fie propus de PSD, iar ministerele să fie......
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere semnificativă, la 1%, de la 2,8% anterior, ...