„Cel mai important obiectiv strategic al României”. În doi ani putem ajunge în clubul de elită al țărilor bogate

Aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) este un subiect despre care nu se vorbește atât de mult, dar care implică, pe un tipar asemănător cu aderarea la Uniunea Europeană, eforturi substanțiale din partea tuturor actorilor importanți din România, de la decidenții politici la mediul de afaceri. Pentru toți, intrarea în acest club de elită ar însemna un mare pas înainte.
Şerban Buşcu - mie, 13 nov. 2024, 22:15

„Aderarea la OCDE este cel mai important obiectiv strategic al țării noastre după aderarea la Uniunea Europeană și la NATO”, a declarat Luca Niculescu (foto), secretar de stat în Ministerul de Externe și coordonator național pentru aderarea la OCDE, prezent la Conferința Internațională a Institutului de Studii Financiare (ISF). Dacă ne uităm la dimensiunile și importanța acestui organism, afirmația secretarului de stat nu este deloc exagerată, având în vedere că vorbim despre un grup select din care fac parte 38 de state care, împreună, înseamnă 70% din comerțul mondial și 90% din investițiile de capital. Mai mult, OCDE a acordat asistență pentru un număr de peste 100 de state, în încercarea lor de a se reforma și a își crește competitivitatea.

Dacă lucrurile merg bine, și sunt motive să credem că așa este, țara noastră ar putea intra în clubul select al celor mai puternice economii din lume din 2026, apreciază Niculescu. Ca și procesul de aderare la Uniunea Europeană, procedurile de primire în OCDE sunt lungi și laborioase, iar drumul până la finalizarea lor mai este încă lung. Până acum, am încheiat oficial șase capitole (neoficial sunt mai multe), însă întreg procesul presupune 250 de elemente cu 26 de comitete specializate în toate domeniile, mai ales cele economice, de la guvernanță corporativă și piețe financiare la justiție.

De ce ne dorim atât de mult să intrăm în această organizație? Beneficiul cel mai evident este creșterea investitorilor străine. Statutul de membru al OCDE generează automat un semnal pozitiv pentru investitori. Îi asigură de stabilitatea economică, de existența unui cadru de reglementare robust. Asta duce la îmbunătățirea ratingului de țară, la condiții mai bune de finanțare pe piețele internaționale. Există destule fonduri de investiții mari care au printre criterii apartenența statului respectiv la OCDE pentru a finanța un proiect. Un alt avantaj considerabil este accesul la expertiza celor mai dezvoltate economii din lume. Învățăm din politicile de succes sau câteodată învățăm chiar și din eșecurile lor, ale unor membri, în domenii ca fiscalitate, educație, sănătate, mediu sau justiție. Putem să facem comparații, putem să ne fundamentăm politicile, putem să le îmbunătățim, iar în același timp raportarea la linii directoare și la standardele OCDE ne ajută să ne aliniem politicile la cele mai bune practici globale”, a declarat secretarul de stat.

Pe lângă avantajele economice directe și evidente, subliniază Luca Niculescu, aderarea la OCDE ne va ajuta să implementăm reforme structurale esențiale, exact cum aderarea la Uniunea Europeană și NATO au ajutat România să se plaseze pe calea spre progres.

„Un alt avantaj pe care îl avem de altfel și acum ca stat candidat este sprijinul pentru reforme structurale. Avem evaluări și recomandări periodice pentru că OCDE efectuează analize ale politicilor publice și oferă recomandări care merg în profunzime, foarte bine ținite. De exemplu, anul acesta a fost publicat în martie Studiul economic pentru România care conține recomandări importante pentru creșterea productivității economice și sustenabilitatea finanțelor publice”, a arătat Niculescu.

OCDE, pe scurt

OCDE este un for interguvernamental care are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creşterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum și la nivel global, scrie pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

OCDE este continuatoarea fostei Organizații Europene pentru Cooperare Economică (OECE), fondată în 1948 pentru a pune în aplicare Planul Marshall, finanțat de SUA pentru reconstrucția continentului european după cel de-al Doilea Război Mondial. Convenția care a consfințit transformarea OECE în OCDE a fost semnată la 14 decembrie 1960 la Paris și a intrat în vigoare la 30 septembrie 1961.

Cei 38 de membri ai OCDE sunt state dezvoltate, deţinând cca. 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe. Sediul organizației se află la Paris, Franța (https://www.oecd.org/about/).

Structura OCDE

Consiliul, format din reprezentanții statelor membre și ai Comisiei Europene la nivel de ambasador, se întrunește periodic cu scopul de a stabili, pe bază de consens, direcţiile şi obiectivele prioritare în activitatea organizației; o dată pe an Consiliul se reunește la nivel ministerial;

Peste 300 de formate de lucru la nivel de experţi în diferite domenii (investiţii, guvernanță corporativă, concurență, afaceri economice, mediu, educaţie, comerţ, agricultură, ocuparea forței de muncă și afaceri sociale etc.), care identifică şi dezbat cele mai bune practici în sectoare specifice;

Secretariatul este condus de un Secretar General (SG) al organizaţiei. Secretarul General prezidează reuniunile Consiliului, asigurând interfaţa între delegațiile naționale și Secretariat, şi coordonează activitatea Departamentelor sectoriale. Actualul Secretar General, Mathias Cormann, și-a preluat atribuțiile la 1 iunie 2021, pentru un mandat de cinci ani.

Organizaţia urmărește o consolidare permanentă a vocaţiei și expertizei sale globale prin cooperarea cu G7, G20, ONU, OMC şi alte organizaţii internaționale și regionale cu profil economic, precum şi a relevanței sale de „club al bunelor practici” în domeniul guvernanței economice.

AICI găsiți detalii despre extinderea OCDE și impunerile cu care vine la pachet această procedură.

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis a invitat președinții partidelor parlamentare, duminică, la Palatul Cotroceni
Klaus Iohannis a invitat președinții partidelor parlamentare, duminică, la Palatul Cotroceni
Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, duminică, la Palatul Cotroceni preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea......
Producătorul european de baterii pentru EV-uri, Northvolt, mizează pe finanțări suplimentare care-i vor permite să iasă din faliment până la sfârșitul lui ianuarie
Producătorul european de baterii pentru EV-uri, Northvolt, mizează pe finanțări suplimentare care-i vor permite să iasă ...
Producătorul suedez de baterii pentru vehicule electrice Northvolt a declarat vineri că se așteaptă să primească finanțare ...
Meteorologii spun că România va suferi de secetă doar local în sudul și estul Olteniei
Meteorologii spun că România va suferi de secetă doar local în sudul și estul Olteniei
Conţinutul de apă în sol va înregistra valori scăzute doar local în sudul şi estul Olteniei, în cursul săptămânii ...
Honda și Nissan ar putea construi mașini unul în fabricile celuilalt
Honda și Nissan ar putea construi mașini unul în fabricile celuilalt
Honda și Nissan iau în considerare producția de vehicule unul în fabricile celuilalt, ca parte a planului lor de a aprofunda ...