Sichuan este o locaţie de producţie cheie pentru industria semiconductorilor şi a panourilor solare, iar raţionalizarea energiei va afecta fabricile deţinute de unele din cele mai mari companii de electronice globale, inclusiv Foxcon (furnizorul Apple) şi Intel.
Provincia este de asemenea un hub al Chinei pentru extragerea litiului – o componentă cheie a bateriilor pentru vehiculele electrice – iar oprirea activităţii ar putea duce la majorarea costului materiei prime, avertizează analiştii.
China se confruntă cu cel mai cumplit val de căldură din ultimele şase decenii, temperaturile în unele oraşe depăşind 40 de grade Celsius. Căldura extremă a provocat o majorare a cererii de aer condiţionat în birouri şi locuinţe, punând presiune pe reţeaua electrică.
De asemenea, seceta a dus la scăderea nivelului fluviilor, reducând cantitatea de electricitate produsă la hidrocentrale.
Sichuan, una dintre cele mai mari provincii ale Chinei, cu 84 de milioane de locuitori, a cerut autorităţilor locale din 19 oraşe (din cele 21 ale regiunii) să suspende producţia tuturor fabricilor de luni până sâmbătă, conform unei „notificări urgente” emise duminică de Guvernul provinciei şi de operatorul reţelei electrice. În notificare se arată că decizia a fost luată pentru ca autorităţile să fie sigure că este disponibilă suficientă energie pentru consumul casnic.
Provincia Sichuan este bogată în resurse minerale, ca litiu şi polisiliciu. Multe companii internaţionale din domeniul semiconductorilor au fabrici în Sichuan, inclusiv Texas Instruments, Intel, Onsemi şi Foxconn. De asemenea, producătorul chinez de baterii pentru vehiculele electrice CATL (furnizor al Tesla) are o uzină în regiune.
Închiderea fabricilor timp de o săptămână ar putea înăspri aprovizionarea cu litiu şi polisiliciu şi ar putea duce la majorarea preţurilor, apreciază analiştii de la Daiwa Capital.
Câteva firme chinezeşti au avertizat că producţia lor ar putea fi afectată de situaţia din Sichuan.
În afară de Sichuan, alte provincii importante din China – inclusiv Jiangsu, Anhui şi Zhejiang – au cerut de asemenea companiilor şi gospodăriilor să economisească energia deoarece canicula a redus furnizarea de energie electrică.
Căldura extremă din China a dus şi la recolte mai mici în multe zone ale ţării, sporind presiunile inflaţioniste.