Cel mai lent ritm de creştere a economiei Chinei din 2009, din cauza războiului comercial

Războiul comercial cu SUA a afectat economia chineză, care a înregistrat în trimestrul trei din 2018 cel mai lent ritm de creştere anuală din 2009, în timpul crizei financiare globale, transmit DPA şi Reuters.
Economica.net - vin, 19 oct. 2018, 06:30
Cel mai lent ritm de creştere a economiei Chinei din 2009, din cauza războiului comercial

În perioada iulie – septembrie 2018, PIB-ul Chinei a urcat cu 6,5%%, faţă de un avans de 6,7% în trimestrul doi din 2018, a anunţat vineri Biroul Naţional de Statistică. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o expansiune de 6,6% în trimestrul trei din 2018.

În primele nouă luni din acest an, a doua economie a lumii a înregistrat o creştere de 6,7%, peste ţinta Guvernului de 6,5%. China şi-a menţinut „o tendinţă de dezvoltare progresivă, stabilă şi solidă” în perioada ianuarie – septembrie 2018. În acelaşi timp, trebuie de asemenea să observăm că au sporit semnificativ dificultăţile pe plan extern şi presiunile asupra economiei”, a afirmat un purtător de cuvânt al Biroului Naţional de Statistică.

„Influenţa indirectă asupra evoluţiei activelor, încrederii pieţei şi în multe alte domenii este deja vizibilă”, a avertizat Liu Yuanchun, profesor de economie la Universitatea Renmin.

La rândul său, Kota Hirayama, economist la SMBC Nikko Securities în Tokyo, susţine că: „Tendinţa de încetinire se accentuează, în pofida eforturilor autorităţilor chineze de a încuraja investiţiile pe plan intern pentru a sprijini economia. Ne aşteptăm ca efectele negative ale tensiunilor comerciale să apară mai clar din ianuarie 2019”.

Încetinirea din trimestrul trei vine după ce, în septembrie, s-a înregistrat cea mai slabă producţie industrială din februarie 2016, producătorii auto reducându-şi producţia în urma încetinirii semnificative a vânzărilor.

În ritm trimestrial, PIB-ul Chinei a încetinit la 1,6% în trimestrul trei din 2018, de la 1,7% în precedentele trei luni, în linie cu estimările. Iniţial, Biroul Naţional de Statistică anunţase un avans al economiei de 1,8% în trimestrul doi din 2018, apoi datele au fost revizuite la 1,7%.

Tensiunile comerciale globale au escaladat în ultimele luni, SUA impunând tarife vamale pentru importurile de aluminiu şi oţel, precum şi tarife vamale pentru importuri de produse din China în valoare de 250 miliarde de dolari. În replică, China şi Uniunea Europeană au impus tarife similare pentru o serie de produse americane.

Te-ar mai putea interesa și
Scumpiri la carburanți, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Scumpiri la carburanți, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Prima modificare de preț la benzinării din această lună: Petrom a scumpit motorina, menținând prețul benzinei...
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi indemnizaţiilor. Peste 3 milioane de certificate medicale eliberate asiguraţilor în 2023, în scădere masivă faţă de 2022
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi ...
Casele de Asigurări de Sănătate au intrat în 2024 cu datorii de peste 3 miliarde de lei pentru plata concediilor şi ...
Harta succesului în afaceri. Cele mai tari și cele mai slabe firme din România. Unde se face profitul și unde bântuie falimentul?
Harta succesului în afaceri. Cele mai tari și cele mai slabe firme din România. Unde se face profitul și unde bântuie ...
Un studiu făcut de BNR despre criteriile în care o firmă are șanse să devină de succes într-un ciclu de 5-10 ani s-a ...
CEO-ul eMAG Group, despre amenda de la Concurență: Este minimul posibil și arată cât am greșit noi, adică nu prea
CEO-ul eMAG Group, despre amenda de la Concurență: Este minimul posibil și arată cât am greșit noi, adică nu prea
CEO-ul eMAG Tudor Manea a comentat amenda primită din partea Consiliului Concurenței, precizând că retailerul a fost ...