„În primul trimestru vom scoate la licitaţie pentru execuţie secţiunile 1,2, 4 şi 5 din Mihăieşti-Suplacu de Barcău”, a spus pentru ECONOMICA.NET Cătălin Homor, directorul general al CNADNR.
În ceea ce priveşte secţiunea 3, care include Tunelul Meseş, şeful de la Drumuri a explicat că încă sunt discuţii asupra traseului tunelului.
„Studiul de Fezabilitate a fost revizuit de către proiectant pentru secţiunile 1,2,4 şi 5, urmând a fi supus avizării CTE-CNADNR, CTE-MT şi CTE Interministerial în vederea promovării actualizării indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţie”, se menţionează pe site-ul Companiei de Drumuri.
Firma care s-a ocupat de revizuirea studiului de fezabilitate pentru cel mai lung tronson din Autostrada Transilvania este Iptana.
Pentru secţiunea 3, între Poarta Sălajului şi Zalău, actualizarea Studiului de Fezabilitate se va finaliza după definitivarea şi avizarea studiului de traseu al Tunelului Meseş, conform CNADNR.
Penalităţi pentru Tunelul Meseş
De studiul de traseu al Tunelului Meseş, lung de 2,4 kilometri, se ocupă compania Tecnic Consulting Engeneering Romania, în baza unui contract semnat cu CNADNR în aprilie 2015. Studiul pentru traseul acestui tunel trebuia finalizat încă de acum un an. În consecinţă, Compania de Drumuri a aplicat penalităţi pentru depăşirea termenului.