Cel mai mare atelier de falsificare de bani din Franţa, desfiinţat de poliţie

Economica.net
14 06. 2012
euro_bani_bancnote_69065400

„Peste nouă milioane de euro în 350.000 de bancnote false de 20 şi 50 de euro” au fost emise de acest atelier, cea mai mare fabrică din Franţa şi a doua în Europa, atât în ceea ce priveşte volumul, cât şi calitatea, potrivit aceleiaşi surse.

Atelierul era situat într-un cartier industrial dintr-un sat discret între Meaux şi Chelles, la est de Paris. Acesta a fost desfiinţat în urma arestării „câtorva zeci de persoane”, printre care şi falsificatorul.

Bancnotele false au apărut în 2007 în cirulaţie, şi au fost realizate pornind de la o serie grafică numerică.

Acestea au fost emise „în proporţie de 90% pe teritoriul francez, restul în zonele frontaliere ale statelor vecine” şi „distribuite” de membri ai comunităţii de romi francezi.

„În timp, câteva zeci de persoane din această comunitate din care era constituită reţeaua au fost arestate” în zona Parisului şi în zone relativ aglomerate din provincie, dar „dificultăţile în reconstituirea filierelor în aceste zone” a făcut că falsificatorul însuşi să fie arestat abia mai târziu, adaugă sursa citată.

Este vorba despre un bărbat în vârstă „de 50 de ani, deja cunoscut de poliţie şi condamnat pentru falsificare de bani”, potrivit unor surse din cadrul poliţiei.

Pentru descoperirea instalaţiei, situată sub o placă de beton, a fost nevoie de intervenţia unui geometru.

Toate materialele au fost confiscate. „Avem toată schema grafică”, precizează surse din poliţie, calificând cazul drept „excepţional” în măsura în care de regulă „avem fie bancnotele, fie falsificatorii, dar mai rar locaţia şi materialele”.

Între 30 şi 40 de ateliere sunt desfiinţate în fiecare an în Franţa, unul din statele Uniunii Europene, cele mai afectate de falsificare de bani, dar „este pentru prima dată” când este descoperită o instalaţie de asemenea amploare, potrivit aceleiaşi surse”.

Principala instalaţie de bancnote false în euro în Uniunea Europeană este de origine italiană, dar Bulgaria, Lituania şi Polonia produc în aceeaşi măsură.