Cel mai mare „băiat deştept”, Alpiq, îşi va revizui afacerile din România

Economica.net
24 07. 2012
hydro_0_47737100

„Decizia luată de Hidroelectrica a întrerupt negocierile, în ciuda faptului că Alpiq a acţionat de bună credinţă pentru găsirea unei soluţii satisfăcătoare pentru ambele părţi. Alpiq a început o analiză din punct de vedere legal a situaţiei. Ca urmare a schimbării circumstanţelor, compania intenţionează acum să revizuiască afacerile din România”, se arată într-un comunicat al comerciantului elveţian de energie electrică.

Alpiq activează pe piaţa românească a furnizării de energie prin subsidiarele Alpiq RomIndustries şi Alpiq RomEnergie. Cele două firme au contracte pe termen lung de cumpărare a energiei de la Hidroelectrica la preţuri sub nivelul pieţei.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, aflată în insolvenţă, a denunţat săptămâna trecută contractele cu firmele Alpiq RomIndustries şi Alpiq RomEnergie, din analize rezultând că acestea au generat, din 2006, pierderi de 850 de milioane de lei.

Potrivit administratorului, firma Euro Insol, contractul cu Alpiq RomIndustries a generat în perioada 2006-31 mai 2012 pierderi de 422 milioane de lei. În cazul contractului cu Alpiq RomEnergie, derulat din 2008, pierderile au fost estimate la sfârşitul lunii mai la 427,2 milioane de lei, potrivit datelor transmise de Euro Insol.

Anterior au fost denunţate alte trei contracte, cu Euro-P.E.C. şi EFT.

Alpiq arată, în comunicat, că Hidroelectrica a denunţat „în mod neaşteptat” contractele, ceea ce va avea un impact negativ asupra rezultatelor financiare ale companiei eleveţiene pentru anul în curs.

Denunţarea celor două acorduri va intra în vigoare în 1 august, se mai spune în comunicat.

 

Citeşte şi Ce ofereau cei mai mari băieţi deştepţi pentru a-şi prelungi contractele cu Hidroelectrica

               Hidroelectrica rupe contractul cu cel mai deştept dintre băieţii deştepţi

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a intrat în insolvenţă în luna iunie, la solicitarea Consiliului de Administraţie. Consiliul şi-a motivat cererea prin scăderea cifrei de afaceri şi creşterea datoriilor, pe fondul unui „dezastru de management” şi al secetei din 2011.

Administratorul judiciar a anunţat că vrea să găsească soluţii amiabile privind aceste contracte, prin discuţii cu beneficiarii acordurilor, menţionând însă că, dacă aceştia nu vor accepta noile condiţii, contractele vor fi denunţate.

Contractele directe de vânzare a energiei, la preţuri sub cele din piaţă, au fost încheiate de Hidroelectrica între 2001 şi 2003 şi expiră în 2014, 2015 sau 2018.