Contractul Hidroelectrica cu Alro va ajunge pe bursa de energie atunci când vor exista legi care să permită anumite facilităţi legate de achiziţionarea electricităţii din piaţă pentru acei consumatori industriali mari care au un anumit număr de angajaţi şi plătesc taxe mari către stat, spun surse apropiate negocierilor dintre cele două companii. Facilităţile pot fi legate de preţul curentului şi de plata acestuia.
„Contractul Hidroelectrica-Alro va trece pe OPCOM atunci când Guvernul şi Agenţia de Reglementare în Energie vor legifera mecanismele de sprijin pentru industrie la achiziţionarea energiei electrice din piaţa concurenţială. Până atunci, Alro garantează un preţ al MWh între 180 şi 205 lei”, au precizat sursele.
În prezent, contractele bilaterale de pe OPCOM se încheie la un preţ mediu de circa 230 de lei.
Săptămâna aceasta, reprezentanţii Hidroelectrica şi cei ai Alro s-au înţeles asupra continuării contractului de furnizare de electricitate după ce Alro a acceptat o creştere medie de 50% pentru energia primită şi plata unei diferenţe de 11 milioane de euro pentru energia deja primită de la începutul acestui an. Contractul prevede o cantitate anuală de electricitate de 3 TWh la un preţ ce variază între 180 şi 205 lei, funcţie de cotaţia internaţională a aluminiului şi expiră în 2018. Anterior acestor negocieri, preţul plătit de Alro era de 130 lei/MWh.
Aproape toate contractele cu traderii de energie care primeau energie hidro la un preţ foarte mic au fost denunţate. Excepţie a făcut Electromagnetica care va continua să primească energie dar doar după ce reprezentanţii acesteia au acceptat o creştere a preţului plătit până la 198 lei/MWh de la 140 de lei cât plătea până acum.