Cel mai mare fond mutual românesc a împrumutat guvernele Ungariei, Poloniei, Croaţiei şi Sloveniei

Fondul de investiţii BCR Obligaţiuni, cu active nete de aproape 4,4 miliarde de lei, are titluri de stat străine în valoare de sute de milioane de lei, emise de guvernele Ungariei, Poloniei, Croaţiei şi Sloveniei, potrivit raportului pe primul semestru publicat luni dimineaţă. Fondul este şi creditorul Bucureştiului. Este al treilea cel mai mare investitor sofisticat înregistrat în România, după Fondul Proprietatea şi Fondul de pensii obligatorii ING.
Adrian N. Ionescu - lun, 26 aug. 2013, 10:47
Cel mai mare fond mutual românesc a împrumutat guvernele Ungariei,  Poloniei, Croaţiei şi Sloveniei

Fondul de investiţii deschis BCR Obligaţiuni deţine obligaţiuni emise în dolari şi în euro de guvernul Ungariei, echivalând cu peste  104 milioane de lei, potrivit raportului pe semestrul 1 publicat în această dimineaţă de Erste Asset Management România (EAM), administratorul fondului.

BCR Obligaţiuni este cel mai mare fond mutual (cu emisiune şi răscumpărarea continue de titluri) din România şi al treilea cel mai mare investitor român, după Fondul Proprietatea (FP), care are active nete de peste 15 miliarde de lei, şi Fondul de pensii obligatorii ING, cu 4,5 miliarde del lei, la 31 iulie.

A doua cea mai mare deţinere de titluri de stat străine a fondului BCR Obligaţiuni echivalează cu peste 67 de milioane de lei şi este constituită de obligaţiuni ale Sloveniei, în euro şi dolari.

BCR Obligaţiuni mai are titluri de stat ale Croaţiei, echivalând cu 11,3 milioane de lei, şi ale Poloniei, de 6,8 milioane de lei.

În primul semestru al anului, fondul şi-a mărit expunerea pe titluri de stat cu aproape 9 puncte procentuale, ajungând să deţină 63,3% din active în titluri de stat.

Cea mai mare expunere a fondului este în titlurile de stat româneşti denominate în euro, cu maturitatea februarie 2016 (11,55% din activ), urmate de titlurile de stat emise de Romania pe piețe externe, denominate în euro, cu maturitate iunie 2018 (10,6% din activ), potrivit raportului EAM.

Fondul folosește instrumente derivate pentru acoperirea riscului valutar dat de expunerea pe alte valute decât leul.

Astfel, BCR Obligaţiuni câştiga la 30 iunie circa 2,5 milioane de lei din contractele la termen EUR / RON şi USD / RON (forward), în valoarea nominală de mai multe zeci de  milioane de euro,  încheiate cu BRD, Citibank România, Erste Bank şi ING Bank România.

BCR Obligaţiuni mai deţine obligaţiuni în euro ale municipiului Bucureşti în valoare de peste 114 milioane de lei, contând pentru mai mult de 2,6% din totalul activelor fondului.

EAM administrează activele nete ale BCR Obligaţiuni de aproape 4,4 miliarde de lei (la 22 august) pentru mai mult de 104.000 investitori. Titlurile fondului se vând cu 17,3 lei bucata.

Randamentul fondului BCR Obligaţiuni pe ultimele 365 de zile este de 8,25%, mult peste  dobânda la depozitele bancare.

Mediul

În primele cinci luni ale anului, dobânzile practicate pe piața interbancară românească au scăzut constant de la 5,5% în ianuarie, până la un minim de 3,0% în luna mai.

Creșterea aversiunii la risc a determinat şi o majorare ulterioară a dobânzilor până la 4,1% la sfârșitul semestrului, se spune în raportul EAM.

În același timp, evoluția randamentelor titlurilor de stat a fost în strânsă legătură cu apetitul investitorilor non-rezidenți pentru aceste instrumente.

Randamentele la obligațiunile cu scadenţă la trei ani au scăzut de la 6,1% în ianuarie până la un minim istoric de 4,3% în mai, urmând ca apoi să urce până la 5,2% la sfârșitul lunii iunie pe fondul creșterii aversiunii la risc.

Randamantul titlurilor de stat este raportul dintre dobânda titlului şi preţul de piaţă. De aceea, creşterea cererii de titluri, datorată atractivităţii lor, duce la scăderea randamentului.

Deținerile de titluri de stat ale nonrezidenților au crescut până la 27,8% din total, de la 14,2% în decembrie 2012, conform datelor oficiale din mai, citate dce raportul EAM.

Ministerul de Finanțe a emis în primul semestru titluri de 26,8 miliarde de lei şi, respectiv de 1,0 miliarde euro, pe piața locală. MFP a emis titluri denominate în USD în valoare 1,5 miliarde de dolari, înregistrând o cerere de peste 7 miliarde.

Te-ar mai putea interesa și
UE impune companiilor farmaceutice și producătorilor de cosmetice contribuții financiare noi pentru tratarea apelor reziduale
UE impune companiilor farmaceutice și producătorilor de cosmetice contribuții financiare noi pentru tratarea apelor reziduale
Companiile farmaceutice şi producătorii de cosmetice vor avea o contribuţie semnificativă la tratarea apelor reziduale în Uniunea Europeană, conform noilor reguli care au fost convenite marţi......
Biden, Ursula von der Leyen și președintele brazilian Lula vor lipsi de la summitul COP29 de la Baku, destinat schimbărilor climatice
Biden, Ursula von der Leyen și președintele brazilian Lula vor lipsi de la summitul COP29 de la Baku, destinat schimbărilor ...
Lideri mondiali ai unor ţări cu economii mari, inclusiv Statele Unite, Uniunea Europeană şi Brazilia, plănuiesc să ...
Ministerul Cercetării și Ministerul Economiei au semnat un protocol de colaborare pentru construirea unei drone românești
Ministerul Cercetării și Ministerul Economiei au semnat un protocol de colaborare pentru construirea unei drone românești
Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, și Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, ...
Netanyahu l-a demis pe ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant
Netanyahu l-a demis pe ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant
Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a demis marţi pe ministrul Apărării, Yoav Gallant, din cauza dezacordurilor în ...