Cel mai mare fond mutual românesc a împrumutat guvernele Ungariei, Poloniei, Croaţiei şi Sloveniei
Fondul de investiţii deschis BCR Obligaţiuni deţine obligaţiuni emise în dolari şi în euro de guvernul Ungariei, echivalând cu peste 104 milioane de lei, potrivit raportului pe semestrul 1 publicat în această dimineaţă de Erste Asset Management România (EAM), administratorul fondului.
BCR Obligaţiuni este cel mai mare fond mutual (cu emisiune şi răscumpărarea continue de titluri) din România şi al treilea cel mai mare investitor român, după Fondul Proprietatea (FP), care are active nete de peste 15 miliarde de lei, şi Fondul de pensii obligatorii ING, cu 4,5 miliarde del lei, la 31 iulie.
A doua cea mai mare deţinere de titluri de stat străine a fondului BCR Obligaţiuni echivalează cu peste 67 de milioane de lei şi este constituită de obligaţiuni ale Sloveniei, în euro şi dolari.
BCR Obligaţiuni mai are titluri de stat ale Croaţiei, echivalând cu 11,3 milioane de lei, şi ale Poloniei, de 6,8 milioane de lei.
În primul semestru al anului, fondul şi-a mărit expunerea pe titluri de stat cu aproape 9 puncte procentuale, ajungând să deţină 63,3% din active în titluri de stat.
Cea mai mare expunere a fondului este în titlurile de stat româneşti denominate în euro, cu maturitatea februarie 2016 (11,55% din activ), urmate de titlurile de stat emise de Romania pe piețe externe, denominate în euro, cu maturitate iunie 2018 (10,6% din activ), potrivit raportului EAM.
Fondul folosește instrumente derivate pentru acoperirea riscului valutar dat de expunerea pe alte valute decât leul.
Astfel, BCR Obligaţiuni câştiga la 30 iunie circa 2,5 milioane de lei din contractele la termen EUR / RON şi USD / RON (forward), în valoarea nominală de mai multe zeci de milioane de euro, încheiate cu BRD, Citibank România, Erste Bank şi ING Bank România.
BCR Obligaţiuni mai deţine obligaţiuni în euro ale municipiului Bucureşti în valoare de peste 114 milioane de lei, contând pentru mai mult de 2,6% din totalul activelor fondului.
EAM administrează activele nete ale BCR Obligaţiuni de aproape 4,4 miliarde de lei (la 22 august) pentru mai mult de 104.000 investitori. Titlurile fondului se vând cu 17,3 lei bucata.
Randamentul fondului BCR Obligaţiuni pe ultimele 365 de zile este de 8,25%, mult peste dobânda la depozitele bancare.
Mediul
În primele cinci luni ale anului, dobânzile practicate pe piața interbancară românească au scăzut constant de la 5,5% în ianuarie, până la un minim de 3,0% în luna mai.
Creșterea aversiunii la risc a determinat şi o majorare ulterioară a dobânzilor până la 4,1% la sfârșitul semestrului, se spune în raportul EAM.
În același timp, evoluția randamentelor titlurilor de stat a fost în strânsă legătură cu apetitul investitorilor non-rezidenți pentru aceste instrumente.
Randamantul titlurilor de stat este raportul dintre dobânda titlului şi preţul de piaţă. De aceea, creşterea cererii de titluri, datorată atractivităţii lor, duce la scăderea randamentului.
Deținerile de titluri de stat ale nonrezidenților au crescut până la 27,8% din total, de la 14,2% în decembrie 2012, conform datelor oficiale din mai, citate dce raportul EAM.
Ministerul de Finanțe a emis în primul semestru titluri de 26,8 miliarde de lei şi, respectiv de 1,0 miliarde euro, pe piața locală. MFP a emis titluri denominate în USD în valoare 1,5 miliarde de dolari, înregistrând o cerere de peste 7 miliarde.