Cel mai mare fond suveran din lume îşi revizuieşte participaţiile din Rusia

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare fond de acest fel din lume, a decis să-şi revizuiască participaţiile din Rusia în condiţiile în care Uniunea Europeană analizează posibilitatea extinderii sancţiunilor împotriva Rusiei, transmite Bloomberg.
Economica.net - joi, 24 iul. 2014, 12:40
Cel mai mare fond suveran din lume îşi revizuieşte participaţiile din Rusia

Miniştrii europeni de externe, reuniţi marţi la Bruxelles, au cerut Comisiei Europene şi Serviciului European pentru Acţiune Externă să prezinte până joi propuneri cu posibile noi sancţiuni împotriva Rusiei, ca urmare a sprijinului acordat în continuare de aceasta separatiştilor din estul Ucrainei, acuzaţi de doborârea unui avion civil malaezian.

‘Dacă investiţiile fondului vor fi afectate de sancţiunile economice împotriva Rusiei, pe care Norvegia le susţine, fondul va face ajustările necesare pentru a se acomoda la noua situaţie’, a declarat Runar Malkenes, purtător de cuvânt al Ministerului de Finanţe din Norvegia.

Fondul monitorizează situaţia din Rusia, a declarat la rândul său purtătorul de cuvânt Marthe Skaar. Acesta a refuzat să precizeze dacă Fondul a început deja să-şi reducă participaţiile din Rusia.

Potrivit raportului pe anul 2013, Fondul suveran al Norvegiei avea la finele anului trecut investiţii de circa 8 miliarde de dolari în Rusia, din care 3,6 miliarde de dolari în acţiuni şi 4 miliarde de dolari în obligaţiuni stat şi obligaţiuni emise de companii ruse precum Transneft OAO, Lukoil International Finance BV şi Rosneft Finance SA. Fondul are 65 de investiţii în Rusia însă cea mai mare este un pachet de 4,6% din acţiunile VTB Bank în valoare de 888 milioane de dolari. De asemenea, fondul deţine 0,5% din acţiunile gigantului Gazprom.

‘Rusia pare să fie o ameninţare la adresa investiţiilor străine’, a declarat Hans Olav Syversen, preşedintele comisiei financiare din Parlamentul Norvegiei, care supervizează fondul cu active de 890 miliarde de dolari.

Este important ca măsurile restrictive pe care le susţinem să aibă cel mai extins sprijin posibil. De acea vom analiza cu atenţie noile măsuri decise de UE şi vom consulta Parlamentul dacă va fi necesar’, a declarat Frode Andersen, purtător de cuvânt la Ministerului de Externe din Norvegia.

Chiar dacă este membră a Zonei Economice Europene, o zonă de liber schimb pentru ţările UE, plus Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, Norvegia nu este obligată să respecte sancţiunile decise de UE.

Te-ar mai putea interesa și
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în eşecul lui Nicolae Ciucă în alegerile prezidenţiale, transmite Agerpres....
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...