Statistica oficială relevă faptul că, în comparaţie cu anul 2019, numărul total de întreprinderi a crescut cu 4,9%, anul trecut.
La sfârşitul anului 2020, sectorul industrie însuma 61.793 de întreprinderi, respectiv 10,4% din totalul întreprinderilor active din domeniul economic (industrie, construcţii, comerţ şi servicii de piaţă). Dintre acestea, cea mai mare pondere a fost deţinută de întreprinderile active din sectorul servicii de piaţă (49,1%), în timp ce numărul mediu de salariaţi din acest sector acoperea 36,5% din totalul consemnat la nivel naţional. Pe poziţia următoare se situează industria, cu 31,6% din numărul total al salariaţilor înregistraţi în întreaga ţară.
Potrivit sursei citate, anul trecut numărul mediu de salariaţi a scăzut cu 2,7%, faţă de cifrele din 2019.
În ceea ce priveşte rezultatele din domeniul industrie, mărimea medie a unei întreprinderi a fost de circa 21 de salariaţi, iar la polul opus se afla comerţul, cu circa cinci salariaţi.
Raportat la cifra de afaceri, ponderea cea mai mare a fost deţinută de întreprinderile cu activitate principală de comerţ (41,1%), întreprinderile din construcţii deţinând doar 7,9% din totalul cifrei de afaceri.
De asemenea, în 2020, valoarea adăugată brută la costul factorilor a fost obţinută în proporţie de 35,5% în servicii de piaţă, 31,4% în industrie, 23,7% în comerţ şi 9,4% în construcţii.
Structura investiţiilor brute în sectoarele de activitate economică se prezintă astfel: servicii de piaţă (37,3%), industrie (32,5%), construcţii (16,4%) şi comerţ (13,8%).
Datele INS arată că rezultatul brut al exerciţiului a înregistrat valori pozitive (profit) în toate cele patru sectoare de activitate economică, serviciile de piaţă şi comerţul înregistrând peste 60% din valoarea rezultatului brut.