Conform unui comunicat al ministerului, parcul fotovoltaic „Sărmăşag”, din judeţul Sălaj, se remarcă prin capabilităţile sale de generare a energiei fotovoltaice, având o putere instalată de 51,4 MW, şi prin includerea unui sistem substanţial de stocare în baterii cu capacitate de 22 MWh. Această integrare a tehnologiei bateriilor oferă mai multe beneficii semnificative şi sporeşte impactul general al instalaţiei de energie regenerabilă din România, scrie Agerpres.
„Continuăm să culegem roadele muncii din ultima zi lucrătoare a anului trecut, când, alături de echipa ministerului, am stat până la 4 dimineaţa pentru a salva un jalon din PNRR şi a semna contractele de finanţare pentru noi capacităţi de producere a energiei electrice. În total, aproape 300 de contracte semnate pentru 1.800 MW noi în sistemul energetic, energie verde. Proiectele care au inclus capacităţi de stocare au beneficiat de un bonus în grila de evaluare, fiind prioritare. Sunt bucuros să văd că aceste investiţii devin realitate şi generează astăzi energie verde pentru România. Vorbim din nou despre un proiect care răspunde provocărilor actuale din sectorul energetic – nu doar producţie, ci şi stocare în baterii. Creşterea capacităţilor de stocare a energiei produse din surse regenerabile are un rol foarte clar: mai puţină presiune şi instabilitate în sistem, mai mult interes pentru investiţii în proiecte de energie verde. Mediul privat este principalul nostru partener în procesul de tranziţie energetică”, a declarat ministrul, citat în comunicat.
Burduja a subliniat că fiecare astfel de proiect contează – de la cele de sub 1 MW, la cele de câteva zeci de MW, astfel de investiţii fiind un beneficiu general pentru consumatori şi pentru statul român, deoarece ele „duc la dezideratul nostru: energie sigură, energie la preţuri accesibile pentru toată lumea şi energie verde”.
„Felicit antreprenorii care au realizat acest proiect şi le doresc succes tuturor celor care urmează să investească cele 13 miliarde de euro, fonduri nerambursabile, pe care le-am pus la bătaie în cele 15 luni de mandat. Ele ne vor aduce peste 10.000 MW noi de energie verde pentru România: 1.800 MW din PNRR (producţie mediul privat), 3.000 MW din FM (producţie şi autoconsum mediul privat), 1.000 MW din FM (autoconsum instituţii publice), 730 MW proiecte CE Oltenia (parcuri fotovoltaice), 5.000 MW mecanismul CfD din FM (3 miliarde euro pentru solar şi eolian), 100 MW programul Electric-Up (IMM şi HoReCa)”, a punctat ministrul Energiei.
Proiectul dezvoltat de Comcris Energy SRL, în localitatea Sărmăşag, judeţul Sălaj, a fost semnat în data de 30 decembrie 2023 şi are valoarea totală de aproape 216,228 milioane lei (52,455 milioane euro). Contribuţia nerambursabilă acordată de Ministerul Energiei din PNRR este de 68,126 milioane lei (13,68 milioane euro).
La evenimentul de inaugurare a parcului fotovoltaic „Sărmăşag” au participat, alături de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, şi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Lucian Bode, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Mircea Man, şi primarul Comunei Sărmăşag, Dombi Atiila.