Cel mai mare producător european de software pentru companii nu găsește cumpărător pentru diviza sa din Rusia

SAP, cel mai mare producător european de software pentru companii, va rata termenul limită anunţat anterior, care viza ieşirea de pe piaţa din Rusia până la finele anului.
AGERPRES - lun, 24 oct. 2022, 20:21
Cel mai mare producător european de software pentru companii nu găsește cumpărător pentru diviza sa din Rusia

Anunțul SAP a fost făcut în condiţiile în care grupul german nu a reuşit să găsească un cumpărător pentru filiala sa rusească.

În luna aprilie a acestui an, SAP s-a alăturat rivalilor Oracle Corp, Salesforce Inc şi altor companii occidentale care au anunţat că intenţionează să plece din Rusia după invadarea Ucrainei. În luna iulie, directorul financiar de la SAP, Luka Mucic, estima că retragerea de pe piaţa din Rusia se va finaliza până la sfârşitul anului.

Însă, potrivit unor surse citate de Reuters, chiar dacă şi-a închis centrele de date şi operaţiunile din domeniul cloud din Rusia, SAP are în continuare contracte pentru operaţiuni de mentenanţă în Rusia şi trebuie să asigure aceste servicii, în caz contrar riscând să fie acţionat în justiţie.

„SAP este pe deplin angajat să îşi reducă operaţiunile din Rusia cât mai rapid posibil. Cu toate acestea, evoluţiile juridice recente limitează opţiunile noastre cu privire la paşii finali pentru ieşirea noastră”, a declarat un purtător de cuvânt de la SAP care a precizat însă că efectivele din Rusia au fost reduse semnificativ faţă de cei 1.250 de angajaţi pe care îi avea la începutul anului, urmând ca la finele lui 2022 să mai păstreze mai puţin de 100 de angajaţi.

Printre clienţii SAP din Rusia se numără o serie de giganţi din sectoarele energiei, bancar şi minier precum Gazprom, Sberbank şi Nornickel.

Cazul SAP scoate în evidenţă complicaţiile cu care se confruntă companiile occidentale care vor să plece din Rusia. Printre obstacole se numără îndeplinirea obligaţiilor contractuale, evitarea situaţiei în care să lucreze pentru persoane şi instituţii sancţionate de Occident, oferirea altor locuri de muncă pentru angajaţi şi presiunile venite din partea statului rus.

În graba de a pleca din Rusia, o serie de companii occidentale şi-au vândut subsidiarele unor investitori consideraţi prietenoşi de Rusia sau le-au transferat către managerii locali, deseori înregistrând pierderi semnificative de pe urma acestor tranzacţii. Unele firme, precum Renault, au introdus clauze speciale în contactele de vânzare prin care pot să îşi răscumpere fostele lor subsidiare după o anumită perioadă de timp. Alte firme pur şi simplu au abandonat piaţa din Rusia.

Însă în cazul SAP, ale cărui produse software sunt frecvent utilizate de companii, un exit din Rusia nu este atât de simplu. Încetarea operaţiunilor din Rusia ar putea fi considerată încălcarea obligaţiilor contractuale şi ar putea conduce la acţiuni în justiţie, susţine Anton Imennov, partener la firma de avocatură Pen & Paper.

Sursele citate de Reuters susţin că, în conformitate cu prevederile contractuale, SAP trebuie să dea un preaviz de trei luni înainte de încetarea relaţiilor, ceea ce firma germană nu a făcut de teama repercusiunilor legale.

În plus, încercările de a găsi un cumpărător pentru operaţiunile SAP din Rusia precum şi discuţiile în vederea unei preluări de către managerii locali nu au dat încă rezultate, susţin sursele.

Te-ar mai putea interesa și
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă OMV, deţinută parţial de stat, şi gigantul energetic rus Gazprom cu......
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. ...
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul ...
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...