Cele 36 de bănci care formează sistemul bancar românesc au înregistrat în primele nouă luni din 2017 un profit record, activele au atins un nivel maxim, de 406,4 miliarde de lei. Astfel, profitul net obţinut de sistemul bancar a ajuns la 4,1 miliarde de lei, comparativ cu 3,65 miliarde de lei în primele trei trimestre din 2016, şi 2,25 de miliarde de lei obţinuţi în perioada similară din 2015. Practic este cel mai mare profit înregistrat la 9 luni, după declanşarea crizei financiare din 2008. În condiţiile unui profit de circa 900 de milioane de euro la 9 luni este foarte probabil ca profitul pe întregul an să depăşească cu mult miliardul de euro. Creşterea cu 1,4 miliarde de lei, în numai trei luni (la sfârşitul semestrului I din 2017 profitul pe sistemul bancar a fost de circa 2,7 miliarde de lei) s-a datorat în mare parte accelerării creditării, în special în zona persoanelor fizice.
În acelaşi timp, nivelul activelor bancare au atins un nou record, de 406,4 miliarde de lei, în timp ce rentabilitatea activelor (ROA) a fost de 1,36%, iar rentabilitatea capitalului (ROE) de 12,90%. Chiar dacă indicatorul de solvabilitate a scăzut uşor până la nivelul 18,98% la sfârşitul trimestrului al treilea, acesta se situează peste nivelul înregistrat anul trecut după nouă luni, şi mult peste cerinţele Autorităţii Bancare Europene, de minimum 8%. O altă veste bună este dată de rata creditelor neperformante, care a continuat să scadă până la nivelul de 7,96%, comparativ cu 10% la sfârşitul primelor nouă luni în 2016. BNR îşi doreşte ca rata creditelor neperformante să scadă până la nivelul de 6% până la sfârşitul acestui an, pentru a ieşi din zona de semnal a autorităţii europene.
Cel mai mare profit înregistrat la nouă luni din 2017 l-a avut BRD, locul trei din sistem din punct de vedere al activelor. Tot francezii de la BRD sunt cei care au înregistrat şi cea mai mare rată de creştere în primele trei trimestre din 2017, comparative cu aceeaşi perioadă din 2016, de 76%. A doua cea mai mare creştere a fost înregistrată de ING Bank, de 35%, ocupantă a locului patru din punct de vedere al profitului net. Singura instituţie de credit care a înregistrat o scădere a profitului net este BCR, cea mai mare bancă din sistem din punct de vedere al activelor.
Citiţi şi:
Băncile din România cu cele mai mari profituri, după primele nouă luni din 2017. Top 5