Compania Globalworth, cel mai mare proprietar de birouri din România, a pus ochii pe unul dintre cele mai dinamice sectoare din piaţă şi vrea să-şi extindă portofoliul de proprietăţi logistice.
„Pe segmentul logistic vedem potenţial în oraşe precum Cluj-Napoca, Sibiu, Contanţa şi ne uităm să ne extindem atât prin achiziţii, cât şi prin noi dezvoltări. În sectorul logistic competiţia este destul de mare şi sunt câţiva jucători care construiesc, dar nu vând, îşi construiesc un portofoliu. Cred că sunt încă oportunităţi de creştere şi pentru noi este o şansă să dezvoltăm un portofoliu în acest sector”, a declarat Mihai Zaharia, directorul de investiţii al Globalworth, în cadrul evenimentului Investment Briefing, organizat de Bucharest Real Estate Club.
Dezvoltatorul este prezent cu spaţii logistice şi industriale pe a doua cea mai mare piaţă, cea de la Timişoara, dar şi la Piteşti, acolo unde compania deţine cel mai mare centru de distribuţie Dacia din afara Franţei, cumpărat cu 42 de milioane de euro în 2017.
Stocul de spaţii logistice şi industriale din Timişoara este de 400.000 de mp, 13% din total, însă un număr mare de companii, precum Continental, Hella, Autoliv şi Draxlmaier şi-au construit propriile facilităţi, arată un studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield.
Cel mai mare proprietar este Globalworth, care are o cotă de piaţă de 26%, urmat de belgienii de la WDP, cu o cotă de 22%, şi VGP, cu 18%.
Aici, Globalworth deţine Timişoara Airport Park (TAP), cu o suprafaţă de 103.000 mp, proiect evaluat la 55 de milioane de euro. Depozitul Dacia din Argeş are o suprafaţă închiriabilă de 68.000 de mp.
Globalworth a realizat în primele şase luni din acest an un venit operațional net de 51,7 milioane de euro şi un profit de 56,3 milioane de euro, faţă de pierderea de de 6,6 milioane de euro consemnată în aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele financiare ale companiei.
În total, dezvoltatorul deţine active cu o suprafaţă închiriabilă de 920.000 de mp, iar valoarea portofoliului a ajuns la 2,1 miliarde de euro, dintre care 1,2 miliarde sunt reprezentate de activele din România și aproape 1 miliard de euro de activele din Polonia.